Протестиращите майки на деца с увреждания се събраха на осми национален протест под наслов "Системата ни убива - системата е блокирала".

Майките заявиха, че търпението им вече е изчерпано и не могат да преглътнат лъжата, че в управляващите и лично в премиера има воля за реформа.

Мая Стоицева, една от протестиращите, заяви, че майките са обидени, че премиерът изкарва парите на преден план, а не цялостната реформа, каквато им е обещал, както и затова, че ги противопоставя с парите, заделени за култура.

"Не беше приет законът въпреки всички отсрочки, които сме дали. Времето за преговори приключи! Нямаме друг изход освен да излезем и да искаме цялостна реформа", обясни протестиращата майка Валентина Ташкова.

Припомняме, че социалният министър Бисер Петков заяви, че причината за отпадане на неща от закона е в несъгласието на финансовото министерство с част от промените. 

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че парите за хората с увреждания в размер на 150 млн. лева са заложени в бюджета за 2019 г. "Финансирането от 150 млн. лева не е само за следващата година. То е заложено принципно. Това е повече от бюджета за култура", обясни Борисов.

Омбудсманът Мая Манолова също заяви, че законът, който се внася в Народното събрание от социалния министър, е окастрен и от него са премахнати всички нови и полезни неща, които биха били от полза на хората с увреждания. 

Снимка: Павлин Даскалов, Dir.bg

Майките са категорични, че няма воля за реформа.

Още снимки можете да видите тук>>>

В Пловдив 15 минути родители на деца с увреждания и близките им преминаваха през кръстовището на Сточна гара в Пловдив в знак на протест. Движението в пиковия час не бе блокирано, тъй като хората преминаваха на зелена светлина на светофара, съобщава Фокус.

"Протестът "Системата ни убива - Системата е блокирала" бе мирен, но не последен", казаха участниците в него. Родителите настояват за реформа в политиката, отнасяща се до деца с увреждания.

"Искаме хората да ни видят, чуят и да разберат, че ние и децата ни съществуваме и имаме потребности и нужди като всички останали хора в държавата", каза Димитрия Денева, майка на 6-годишно дете с увреждания.

По думите й досега нищо не е постигнато за тези хора в борбата им с институциите. Повечето им искания са отхвърлени и затова борбата им ще продължи. "Искаме промяна в Закона за хората с увреждания, като всеки един такъв човек да получи това, което му е потребно според неговото заболяване. Искаме да има достъпна среда и най-вече интеграция на тези хора", добави Димитрия Денева.

Тя сподели още, че ежедневието й е запълнено изцяло с детето и тя е спряла всякакво личностно развитие, тъй като няма изградени центрове, в които може да го остави, за да работи.

В Пазарджик близо 30 майки и деца с увреждания се събраха на протест и блокираха трафика на един от входовете на града. Протестиращите преминаха символично кръстовището на бул. "Петър Бонев" и "Г. Бенковски" в Пазарджик.

Част от тях носеха плакати с надписи "Системата ни убива" и черни знамена, които по думите им показват какъв е техният живот. Протестът е подкрепен от граждански организации и политически движения, като премина при засилено полицейско присъствие.