"Ще видим какво ще ни предложат, но няма оптимизъм в нашите редици", коментира пред журналисти президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов преди срещата в парламента с премиера Николай Денков, министри и депутати във връзка с протеста на енергетици и миньори. Напрежение се появи още преди началото ѝ, като част от дошлите протестиращи не бяха допуснати в сградата. 

Още снимки вижте тук >>> 

Срещата е по инициатива на министър-председателя и се случва след отказа за такива разговори в Раднево. В нея бе предвидено да участват министри и представители на парламентарните формации, които подкрепят кабинета, присъствие потвърдиха и от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

По думите на протестиращите най-голямата отстъпка, която са направили, е да дойдат на среща в столицата, въпреки че настояваха тя да се проведе, където са блокадите. Освен някои протестиращи, журналистите също не бяха допуснати на срещата, от което недоволстващите миньори и енергетици изразиха учудване. Искрен Митев от ПП-ДБ обаче излъчи звук на част от срещата. В него се чува, че още в началото лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков изострят тона помежду си. 

Напрежението преди срещата

"От магистрала идваме тук и искаме среща. Те не искат да ни допуснат. За какво говорим, каква демокрация, ние нямаме какво да си кажем с тях тогава. Искаме да дойдем, те ни казват не можете да бъдете допуснати. Влезнаха тези, които са официално по списък. Сутринта на магистралата имаше събрание и се излъчиха няколко души", каза Пламен Панков от рудник "Трояново-север".

Президентът на КТ "Подкрепа" пък заяви, че има недоверие сред недоволните протестиращи, но не се е случило сега, а тече поне от 2017 г. насам "и в него няма невинен", коментира Димитър Малолев, цитиран от БТА. Той смята, че най-важната тема е да имаме ток, докогато стане възможно токът, който произвеждат сега топлоелектрическите централи, да бъде заместен "с нещо друго".

Управляващите да заработят за интереса на хората, политиците да се обединят. Всеки дърпа като лешояд, призова Иван Вълев, председател на КТ Подкрепа за рудник "Трояново-север".

Готови сме да защитаваме енергетиката, готови сме да стигнем дотам, докъдето е нужно, каза той. Енергетиката не е отсега на това дередже, коментира още той.

Снимка: БТА

"Всички се обединиха около искания, които искаме да бъдат разгледани от националния орган и всичко да става пред камери, цялото общество да гледа. Обещахме на нашите хора, че всичко ще става пред камери. Всеки въпрос в държавата трябва да бъде разгледан и решен публично и всеки да знае кой коя позиция е заел. Вече е време разделно и всеки трябва да заяви себе си по изключително важни национални въпроси, каквито са енергетиката и съдбата на цяла България чрез конкурентоспособност на цялата икономика", каза пред bTV Стойчо Стойчев от "Мини Марица-изток".

Изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов дол инж. Любомир Спасов

Снимка: БТА

"Освен тези централи и АЕЦ, ние друга базова мощност нямаме. Ако спрем въглищните централи, ток няма да има", коментира изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" инж. Любомир Спасов. "Доста обмислени са исканията, всичко може да бъде прието без да се случва някакъв колосален компромис", смята той.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов

Снимка: БТА

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков

Снимка: БТА