Служителят на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), участвал в ареста на агресивен пътник без билет, нападнал него и колегата му, както и полицаи, няма да бъде наказан.

Задържането на младия мъж, който пътувал гратис, беше заснето от свидетел, който публикува видеото в социалните мрежи. То предизвика разнопосочни реакции, като според част от хората арестът му е бил твърде груб. На клипа се вижда как младежът е проснат по очи на земята и го закопчават с белезници. Случката се разиграва близо до трамвайна спирка в района на метростанция "Западен парк".

"Арестът не е извършен, защото младежът е пътувал без превозен документ, а заради това, че се е държал агресивно. Служителят на ЦГМ е помолен от полицая да му съдейства", обясни пред bTV Методи Аврамов от ЦГМ.

Той посочи, че служителят, който се вижда да притиска младия мъж към земята с коляно в главата, няма да бъде наказан, тъй като няма данни да е извършил нарушение - нито от клипа, нито от неговите обяснения.

"Не бих казал, че този човек е престъпник, има по-големи престъпници. Но е нарушител, не си е платил билета. Този човек обаче има и права - ако откаже да плати глобата си, може да му бъде съставен акт, който той има право да възрази в 3-дневен срок", коментира експертът по пътна безопасност и бивш депутат от Реформаторкия блок Настимир Ананиев.

"Не трябва да се стига до такова положение. Това, което видях в клипа, ми се струва малко пресилено, но не знам точно каква е била ситуацията", добави той.

По думите му е странно, че арестът се извършва с помощта на служител на ЦГМ, докато вторият полицай стои безучастно встрани.