Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България" коментира сагата, която се разиграва около световноизвестния герой на "Дискавъри ченъл" Беър Грилс, който е снимал у нас в Рила епизод от своята поредица, но е нарушил правилата на парка.

"След като е имало хора от Национален парк Рила с екипа, който е снимал Беър Грилс, те е трябвало да се намесят или да имат някаква реакция, след като виждат, че се извършват нарушения", обясни Мирянов пред bgonair.bg.

Той казва още, че присъствие на хора в тези красиви кътчета на нашата страна е неминуемо, но културата на туристите е много важна и е важно да има информация за това как да се държим и какво може или не да се прави по тези места.

"Смятам, че все пак това е една изява на шоу. Всичко се прави с цел да се хареса на шоубизнеса. Там където ние се разхождаме, те оцеляват. Езерото, което те не могат да прекосят, а плуват, е дълбоко половин метър, а дори и да се заобиколи е не повече от една минута", категоричен беше той.

Пламен Мирянов допълни, че въпреки нарушенията, икономическите ползи от подобни снимки ги има, макар че Рила е представена по доста изкуствен начин.

Владимир Иванов от "WWF-България" добави, че това, което екипът, заснемал продукцията, е правил в планината, е ежедневие там. А такива нарушения масово не се санкционирали. Много хора пък не знаели как да се държат на подобни места.

"Целият достъп до националните природни паркове трябва да бъде регламентиран и обяснен. Не е идеята да се забранява на хората да ходят на планина, а да ходят на планина така, че тя да остане за децата им каквато е", подчерта Иванов.

Припомняме, че министърът на околната среда и водите Нено Димов, след като бяха установени нарушения на режимите в НП "Рила" при заснемане на епизод от предаването, разпореди проверка.

Нарушението е констатирано след сигнал, подаден на Facebook страницата на МОСВ. От изпратения филмов материал се вижда, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове.

Филмът е заснет в края на юни 2017 година в "Парков участък Боровец", след като за това е получено разрешение от директора на парка. Проверката обхваща и действията на отговорните служители от ДНП "Рила" по време на заснемането на предаването. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лева, а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лева.