Ще има санкции след нарушенията при заснемане на филм от поредицата на Беър Грилс в Национален парк "Рила". Те ще са в размер от 1000 до 10 000 лева. Проверяват се и трима служители на парка, които са следили процеса на заснемане на филма. Това каза директорът на парка Красимир Андонов в сутрешните блокове на bTV, NOVA и БНТ.

"Снимачният екип е бил предупреден какво може и какво не може да прави в парка. Издали сме индивидуален административен акт, в който са посочени всички забрани. Въпреки това, те са нарушили правилата", категоричен беше той.

В част от сцените се вижда как известният водещ на поредици за оцеляване в дивата природа плува в Каракашевото езеро, което е забранено за влизане, пали огън в националния парк, лови и яде жаби. Това са драстични нарушения според правилника на парка.

"Има три типа нарушения - издадени са три типа наказателни решения към юридическо лице и санкциите ще са в размер от 1000 до 10 000 лева", поясни Андонов.

Директорът на ПП "Рила" Красимир Андонов

Снимка: БНТ

Той уточни обаче, че още се изясняват обстоятелствата около заснемането и дали жабите са донесени от продукцията, или са ловени на място.

Още вчера от телевизионния канал "Дискавъри", който излъчва продукцията заявиха вчера, че всички действия на екипа са били под контрола на служители на парка.

Антонов потвърди, че е имало трима служители, които са наблюдавали целия процес на заснемане, но подчерта, че е разговарял с тях и те са били категорични, че пред очите им Беър Грилс и Дерек Хъф нито са палили огън, нито са ловили жаби и още по-малко са плували в езерата.

"Предполагам, че самите кадри са заснети в период извън регламентирания за заснемане на филма. Проверката ще установи това", допълни Андонов, като коментира, че вероятно това е станало по изгрев слънце - а на тях им е било разрешено да снимат от 8 часа.

По думите му е възможно Беър Грилс и партньорът му да са замърсили езерото, тъй като са влезли във водата с раниците си.

"След като има нарушение, трябва да има и глоба. Преди известно време имаше хоро в езерото "Бъбрека". Наложена е глоба, но тя все още не е платена. Ако това не се случи, ще предприемем мерки чрез НАП. Тепърва предстои да се прецени какъв ще бъде размерът на санкцията, която трябва да плати екипът на Discovery Channel", каза още Андонов.

Според еколога Владимир Милушев няма нарушаване на екоравновесието, но има нарушаване на режима и нормите на националния парк и трябва да има наказания.

Владимир Иванов от "WWF-България" също коментира темата пред Bulgaria ON AIR. По думите му това, което екипът, заснемал продукцията, е правил в планината, е ежедневие там. А такива нарушения масово не се санкционирали. Много хора пък не знаели как да се държат на подобни места.

"Целият достъп до националните природни паркове трябва да бъде регламентиран и обяснен. Не е идеята да се забранява на хората да ходят на планина, а да ходят на планина така, че тя да остане за децата им каквато е", подчерта Иванов.

Той допълни, че Рилските езера са единствените с лош консервационен статус, което по думите значи, че те са доказано увредени от човешка дейност.

Пламен Мирянов от фондация "Нашият дом е България" допълни,  че присъствие на хора в тези красиви кътчета на нашата страна е неминуемо, но културата на туристите е много важна и е важно да има информация за това как да се държим и какво може или не да се прави по тези места.

"Смятам, че все пак това е една изява на шоу. Всичко се прави с цел да се хареса на шоубизнеса. Там където ние се разхождаме, те оцеляват. Езерото, което те не могат да прекосят, а плуват, е дълбоко половин метър, а дори и да се заобиколи е не повече от една минута", категоричен беше той.

Според него, въпреки нарушенията, икономическите ползи от подобни снимки ги има, макар че Рила е представена по доста изкуствен начин.

Междувременно от Discovery днес отново уточниха, че "във връзка с епизода от поредицата "В дивата пустош с Беър Грилс", заснет на територията на България и в частност в подножието на Рила, са излъчили шоу, което е продукт на компанията Electus. Discovery не е участвала в създаването на продукцията, нейни представители не са присъствали на снимките и компанията няма отношение по административните процеси за реализацията на продукцията".