Часове, след като стана ясно, че Национален парк "Рила" е наложил глоба заради това, че известният пътешественик и експерт по оцеляването Беър Грилс е нарушил режима, снимайки поредния си филм, от телевизията, която ги излъчва, излязоха с позиция.

От "Дискавъри" съобщиха, че при заснемането на епизода снимачният екип на предаването е бил придружаван от служители на парка и всяко заснето действие е съгласувано със съответните отговорни лица.

От компанията уточняват, че за реализацията на продукцията са издадени всички необходими административни документи и специални разрешителни от страна на природния парк, а цялостното заснемане е проведено под наблюдението на определените от парка отговорни служители.

Длъжни сме да уточним също така, че самата поредица не е продукция на Discovery Communications, а е външна такава, се казва в позицията на компанията, откъдето допълват: "Вярваме, че красотата на България заслужава да бъде представена по достоен начин не само у нас, но и в целия свят, което е основна цел и задача на този конкретен епизод."

По-рано от екоминистерството у нас съобщиха, че са установени нарушения при заснемането на един от филмите на пътешественика Беър Грилс в Рила. Това е станало по сигнал на Фейсбук страницата на ведомството.

В един от епизодите на поредицата за оцеляване на пътешественика се вижда как той плува в Каракашевото езеро, пали огън, лови и умъртвява животни. Всичко това е в нарушение на нормите, установени от Дирекция "Национален парк "Рила", уточняват от екоминистерството и допълват, че служители на парка са придружавали екипа през двата дни, но не са станали свидетели на тези нарушения.

В екоминистерството тече проверка по случая.

Българска фирма е организирала снимките на филма и тя може да бъде глобена до 10 000 лева.