Известният британски пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс е нарушил Закона за защитените територии у нас при заснемането на филм в Рила. Той си позволил да плува в езеро, да пали огън и да лови и убива животни в планината, заради което организаторите са глобени, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Дирекция "Национален парк "Рила" (ДНП "Рила") състави актове за установяване на административни нарушения на българско юридическо лице за неспазване на режимите в парка. Нарушенията са установени, след като епизодът със заглавие "Планината Рила - България - В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф" (Rila mountain Running Wild with Bear Grylls S04E05 Derek Hough 2018) беше изпратен като сигнал на Фейсбук страницата на МОСВ. От изпратения филмов материал е видно, че при заснемането са извършени нарушения на правилата и нормите за поведение в защитената територия чрез навлизане и плуване във водния басейн на Каракашево езеро, палене на огън, ловене и умъртвяване на животински видове, се казва в официалното съобщение.

Снимка: Официален профил във Facebook

След подаване на сигнала ръководството на парка направило проверка по случая. Установено е, че филмът е заснет на 25 и 26.06.2017 г. в Парков участък Боровец. Разрешението за заснемане е дадено със заповед на директора на парка няколко дни по-рано след подадено заявление от българската фирма. Според заповедта е можело да се снима два дни, в светлата част на денонощието - от 8.00 до 18.30 ч., при стриктно спазване на нормите, определени в закона и Плана за управление на НП "Рила". Парковата охрана провела инструктаж на снимачния екип и съставила предупредителни протоколи и предписания за спазване на определените в заповедта условия. Служителите на парковата охрана, придружавали екипа през двата дни, обаче не са станали свидетели на извършените нарушения, уточниха от министерството.

За изясняване на обстоятелствата управителят на фирмата, отговорна по заповедта, е бил поканен за обяснение и връчване на актовете. Директорът на ДНП "Рила" Красимир Андонов го е запознал със същността на извършените нарушения и отговорността, която носи. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически лица се налага глоба от 500 до 5000 лв. Не се уточнява с колко точно е била глобена фирмата.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е разпоредил проверка по случая, включително за действията на отговорните служители от ДНП "Рила" по време на заснемането на филма, се казва още в съобщението.