"Продажбата чрез sms първоначално ще стартира пилотно по една линия - София-Мездра, и след това, ако се окаже успешен проектът, ще го реализираме в цялата страна. Говорим само за пътнически и крайградски влакове, които са най-проблемни в снабдяване на билети с нашите пътници", обясни Костадинов.

Той обясни, че при покупка клиентът на железниците трябва да впише инициалите на първоначалната и крайната гари с едно средно тире между тях.

"За улеснение на пътниците на всички гари ще направим информационни табели с първоначалните знаци на гарите. Това е достатъчно условие за продажба на билет. След това системата връща информация за най-близкия влак до 25 минути, който е по разписание по тази дестинация и ви дава опция да закупите билет, ако сте съгласни натискате 1 и закупувате билет", каза още Димитър Костадинов.

Всеки пътник закупил по този начин билет за влака ще получи на мобилния си телефон и sms с уникален код. Той ще бъде проверяван от кондукторите чрез специално устройство. По този начин ще се избегнат измамите.

Очаква се скоро БДЖ да пусне и нова услуга - билетите да бъдат закупувани и по интернет.

В началото на август пък председателят на борда на директорите на Холдинг “БДЖ” Владимир Владимиров обяви, че от 1 януари 2013 г. цените на билетите за влаковете ще скочат с до 10 процента.