Иван Денев - бащата на починалия от Covid-19 преди 10 месеца във Велико Търново абитуриент, възнамерява да заведе гражданско дело за над един милион лева срещу Областната болница във града. В двора на лечебното заведение тази вечер на бдение са събраха роднини и приятели на починалия Христо Денев, предава БНР.

Софийската градска прокуратура продължава продължава разследването за смъртта на абитуриента. Назначена е седморна съдебно-медицинска експертиза след ексхумацията на тялото на 19-годишния Христо Денев.

Заключената на експертите се оспорват от бащата.

"Отговорите са се движили съвсем по повърхността, бих могъл дори да кажа - политически, изобщо не е вникнато в дълбочината на проблема. Не съм доволен от това заключение и предстои допълнителен натиск", казва адвокат Иван Денев, баща на Христо.

По думите му натискът ще се изрази в завеждането на гражданско дело срещу Областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, където синът му почина.

"Това е неоценимо, неизмеримо, но при всички положения ще бъде повече от един милион лева. Има доказани неоспорими, незаобиколими грешки, които сега всячески и панически се опитват да ги избегнат и да избягат от отговорност", допълни той.

Адвокат Денев заяви, че води повече от 10 дела на семейства, чийто близки са пострадали от лекарски грешки.

Той вече връчи две ученически стипендии на името по починалия Христо Денев на даровити деца от Велико Търново.