Барман, който работи в ресторант в центъра на Страсбург, и е станал свидетел на ужаса при терористичната атака, разказа какво се е случило. Вторник вечер обикновено е спокойно, има само познати клиенти. Онзи ден обаче всичко се променя за секунда - в 19:50 ч. местно време.

"Чухме изстрели и настана паника. Хората тичаха от този площад насам. Разпръснаха се по малките улички. Много хора буквално нахълтаха в нашия ресторант. Чуваха се писъци. После - отново изстрели", разказ Ромен пред bTV.

Барманът, който е завършил курсове за първа помощ, изскача от заведението. Казва, че е спонтанно, не е разсъждавал. Двама мъже вече са паднали на земята.

"Много хора се бяха навели над едната жертва, но вече беше много късно... Близките на единия мъж бяха тук. Бяха смазани", спомня си още Ромен.

Казва още, че усещането е като за всеобща парализа от страх.

"Това е животът, никой не може да предвиди един атентат, никой не може да предвиди проява на лудост", коментира още младият мъж.

Според него Страсбург никога вече няма да е такъв, какъвто е бил до вторник - 11 декември.

При стрелба до коледния базар бяха убити двама души- единият от тях тайландски турист, който бил със съпругата си на екскурзия, другият - французин, излязъл да изпие едно питие с жена си, и афганистански гражданин, който е в мозъчна смърт и затова някои медии съобщаваха за три жертви. Той избягал от бомбите в родината си и в момента, в която бил прострелян, държал един един от синовете си. 6-ма от общо 12-те ранени остават в тежко състояние.

Стрелецът - 29-годишният Шериф Шекат, все още се издирва, след като успя да се измъкне от властите с такси, принуждавайки шофьора да кара.

Българи разказват

"Живея от 25 години във Франция, за мен Страсбург е моят втори дом, но в момента живея в Германия и пътувам всеки ден до Страсбург. Вчера ми трябваха около 3,5 часа, за да се прибера до Германия, а става въпрос за около 13 км" , разказа междувременно Христо Христов пред Нова телевизия.

Той добави, че има около 4000 души със специални досиета.

"Има страшно много конституционни пречки, които не позволяват тези хора да бъдат вкарани в затвора. Тя трябва да бъдат хванати, когато преминават в действие, което е абсолютно трудно. Самият атентатор е бил посетен от полицията на 11 декември, но той вече не е бил там и по всяка вероятност се е подготвял да действа", уточни сънародникът ни.

Днес всички училища в града ще бъдат отворени.

"Вчера имаше специална препоръка от общината децата, които могат да останат вкъщи, да не ходят на училище. Българското училище провежда част от часовете си в сряда. Хората са в шок. Не могат да осъзнаят и да повярват това, което се е случило. Човешко е в първия момент да изпиташ страх, но всеки се стреми да го прогони, защото това се цели с подобни терористични актове", каза пък Лидия, директор на българското училище в Страсбург.