Това заяви в БТА Цветелина Иванова - експерт от Министерство на околната среда и водите (МОСВ), на дискусия, организирана от коалицията "За да остане природа в България", за бъдещето на Национален парк "Пирин".
Юристи от министерството разглеждат резултатите от социално-икономическия анализ на ски зона Банско. Той бе възложен, след като МОСВ направи проверка и установи, че концесионерът "Юлен" ползва 650 декара държавна земя над разрешеното в договора, сключен на 21 декември 2001 г.

Акционер в "Юлен" е Община Банско, която внесе миналия месец предложение в МОСВ за промени на режимите на действащия план за управление на "Пирин". Предложението на общината ще се разгледа от Висшия екологичен експертен съвет към МОСВ на 19 февруари. Експертният съвет трябва да излезе с предложение за решение до министър Нона Караджова, а тя трябва да го внесе в Министерския съвет, поясни процедурата държавният експерт от МОСВ Борислав Бечев.

Сегашният план за управление на парк "Пирин" забранява строителството на нови писти и разширяването на съществуващи. Еколозите предлагат да се забрани всякакво строителство в парк "Пирин" до приемането на кадастрална карта и кадастрален регистър. Те заявиха, че намерението на Община Банско за разширяване на ски пистите и изграждането на нов лифт нарушава законодателството, но експерти от екоминистерството отрекоха, предаде БНР.

В отговор на въпрос какво налага промени в действащия план за управление на парка, след като е в процедура разработването на новия 10-годишен план, който трябва да влезе в сила до края на 2014 г., от министерството отговориха, че са длъжни да спазят процедурата, която допуска подобно предложение.

Ако предложенията бъдат приети, ще има конкретни инвестиционни предложения, които "подлежат на широка екологична оценка", отговориха МОСВ на въпрос дали по наредба ще е позволено на територията на туристическата зона в парк "Пирин" да бъдат строени нови ски писти, лифтове и хотели, предаде БГНЕС.

Според природозащитниците причина за бързането и желанието за промяна на действащия план, е узаконяване на извършените от "Юлен" нарушения.
Всички промени се извършват малко преди парламентарните избори и се финализират след тях, коментира на дискусията Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.
От екоорганизациите припомниха изказване на Евдокия Манева през 2004 г., в което посочва незаконните обекти в парк Пирин – ски писта Бъндеришка поляна, седалкова въжена линия и ски писта Железни мост-Платото. Според Манева тези обекти са извън концесия и ги няма в договора. Въпреки че излизат от територията на концесията, тези обекти са законни и имат разрешение за строителство, настояха от МОСВ.

Предложението на Община Банско за промяна в плана за управление на парк "Пирин" всъщност премахва забраната за всякакво строителство върху 65% от територията на националния парк и изсичане на вековни гори, се казва в официалната позиция на "За да остане природа в България".
Ще могат да се изграждат не само лифтове и писти, но и хотели, добавят оттам.

Междувременно в читалището в Банско се проведе друга дискусия „Ски зона Банско - предизвикателства и развитие“. Събитието се организира от Инициативния комитет за развитие на ски зона Банско и кмета на общината Георги Икономов.

От "За да остане природа в България" изказаха недоумение, че вместо да откликне на поканата им, кметът на Банско Георги Икономов е решил да организира друга дискусия и защо тримата министри - на екологията, икономиката и спорта са предпочели дебата в Банско, а не в София, където също са били поканени.

Подписка с над 8000 подписа на жители на Банско и туристи, които искат започването на процедура по доизграждането на ски зоната в района, беше внесена в Министерски съвет.Заради липсата на втори лифт в Банско има отлив на туристи и скиорите ходят в Австрия, аргументира премиерът подкрепата си за изграждането на такъв. 

Анкета: Втори лифт и нови писти в Банско - За или Против?