Той дойде на дискусия „Ски зона Банско - предизвикателства и развитие“ в читалището на града. Събитието е организирано от Инициативния комитет за развитие на ски зона Банско и кмета на общината Георги Икономов, предаде „Фокус”.
Община Банско внесе миналия месец предложение в МОСВ за промени на режимите на действащия план за управление на природен парк "Пирин". Сегашният план за управление забранява строителството на нови писти и разширяването на съществуващи.

В началото на срещата бе прожектиран филм, насочен към огромния наплив на туристи и невъзможността да бъдат обслужени всички. Прожекцията ясно показваше огромния брой чакащи и недоволни туристи. Заснетите кадри бяха от края на месец декември 2012 г.

"От гледна точка на туризма всяка година се отчита ръст на туристите в община Банско, но ако туристическите условя останат такива, то те ще намалеят със сигурност, което ще доведе и до намаляване на средствата за препитание на гражданите в Банско", каза Добрев. 
Той слага знак на равенство между развитие на ски зоната в Банско и развитието на общината. Министърът смята, че няма бъдеще при сегашните условия, тъй като 90% от работещите хора с заети в сферата на туризма.

"В община Банско функционират само два дърводелски цеха, които е немислимо да осигурят прехраната на гражданите. Съвсем скоро ще бъде изготвен градоустройствен план на общината, който не нарушава екологичните дадености, но ще бъде в полза на туристическия бизнес", обясни Добрев.

В дискусията участваха и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев и представители на неправителствени организации.

Подписка с над 8000 подписа на жители на Банско и туристи, които искат започването на процедура по доизграждането на ски зоната в района, беше внесена в Министерски съвет. Заради липсата на втори лифт в Банско има отлив на туристи и скиорите ходят в Австрия, аргументира премиерът подкрепата си за изграждането на такъв. 

В София днес има дискусия, организирана от коалицията "За да остане природа в България", за бъдещето на Национален парк "Пирин". Възможно е да се разгледат основания за прекратяване на договора на концесионера в Банско - дружеството "Юлен", на базата на установените нарушения, стана ясно на нея.

Предложението на Община Банско за промяна в плана за управление на парк "Пирин" всъщност премахва забраната за всякакво строителство върху 65% от територията на националния парк и изсичане на вековни гори, се казва в официалната позиция на "За да остане природа в България".
Ще могат да се изграждат не само лифтове и писти, но и хотели, добавят оттам.

Анкета: Втори лифт и нови писти в Банско - За или Против?