Аз съм изненадан, разбрах го от медиите от прессъобщение, в което се казва, че съм извършвал нарушения и не съм си изпълнявал служебните задължения. Това е опит на някои хора да се докажат, че пестят пари на държавата. Така коментира освобождаването си от поста бившият директор на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов пред bTV.

"Никой дори не е съобщил на някого в "Пирогов", извикани са новият директор и новите членове на борда, които са били поставени в стая, случайно някой да не разбере нещо, където е започнало всичко", уточни професорът.

По думите му не той трябва да търси диалог, а служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров би трябвало да го извика и да му обясни мотивите.

"Не съм аз този, който трябва да гадае", подчерта Балтов. 

Той смята, че към него се води кампания, която е започнала в сайта на Стойчо Кацаров. 

"Смятам, че имаше сценарий, който започна да се развива, когато министър Кацаров зае поста в служебния кабинет. Имаше една публикация в неговия сайт, в която се твърдеше, че средства от МС не са били използвани по предназначение. И някъде се е скрил 1,5 млн. лв., които не е ясно къде са отишли. Беше ми изпратен репортер, който евентуално да докаже, че има такова нещо. Този репортер видя, че няма такова нещо, видя, че всичко това е вписано в капитала на дружеството в "Пирогов" и е закупена съответната апаратура, за която са отпуснати парите. Проведени са обществени поръчки абсолютно прозрачно. И оттам започна всичко - тази проверка не мина, след което започнаха други атаки", разказа той.

И беше категоричен, че "Пирогов" не източва Касата.

"Пирогов" лекува качествено своите пациенти, без значение какво струва това на болницата", заяви той.

И обясни, че болницата ще обжалва установеното от проверките на НЗОК.

"Не са карани да плащат пациентите за поети от Касата лечения", каза още той.

"Всички виждаха как работи "Пирогов", тези пари са отпуснати, знаете, че имаше възможност да се кандидатства за допълнителни средства, защото ние редовно имаме повече разходи. За един пациент отиват 4000 лв. с COVID, а не 1200, каквато е пътеката. "Пирогов" не е спряла да работи", уточни бившият директор.

Той сподели, че му е тъжно, когато някой вменява вина, без да има причина.

"Болницата винаги е щяла да получава тези пари. Това е опит някои хора да се докажат, че спестяват пари на държавата. Този натиск е от шефа на Здравната каса Петко Салчев", категоричен беше проф. Балтов.

"Няма да позволя да се петни както моето име, така и на "Пирогов", каза още той.

По думите му служебното здравно министерство е имало 2 задачи - ваксинационна кампания и подготовка на болницата за нова вълна, но нито едната не е свършена.

"За мен беше чест да съм директор на болницата, дал съм всичко от себе си, аз съм доктор и ще си остана доктор, това ми е призванието. "Пирогов" няма да върне парите", каза проф. Балтов.