Камионът с българска регистрация, в който бяха открити труповете на 39 души, е влязъл на територията на Великобритания от белгийския град Зеебрюге, преминавайки през пристанище Пърфлийт, уточни британската полиция. Така окончателно бяха опровергани съмненията, че той е пристигнал от България.

Камионът е пристигнал към 00.30 часа и около 35 минути по-късно е отпътувал, уточниха властите на графство Есекс. Първоначално полицията съобщи, че камионът, открит в индустриален парк в Грейс, на трийсетина км източно от Лондон, е преминал през пристанището Холихед в Уелс.

Полицията предполага, че влекачът на камиона е от Северна Ирландия. 25-годишният шофьор, който също е от там, остава в ареста по подозрение в убийство. Британски медии съобщиха, че той се казва Мо Робинсън и е жител на град Портадаун.

По-рано стана ясно, че превозното средство марка "Скания" е с варненска регистрация, като на снимките на предното му стъкло се виждат български стикери за застраховка "Гражданска отговорност".

Снимка: AP/БТА

Премиерът Бойко Борисов обаче увери, че по информация на британските служби камионът е регистриран в България през 2017 година от ирландска гражданка и оттогава не се е връщал у нас.

"Телата на намерените мъртви 38 възрастни и един тийнейджър още не са идентифицирани, но по първоначални данни на полицията е малко вероятно те да са български граждани. Посолството ни в Лондон е в контакт с британската полиция, която води разследването, и оказва пълно съдействие по случая", коментира пред Клуб Z Иван Димов - медиен съветник на външния министър Екатерина Захариева. 

Междувременно Министерството на външните работи заяви официално, че категорично осъжда трафика на хора като сериозно нарушение на правата на човека и тежко престъпление против личността, личната свобода и достойнство. Той, за съжаление, се нарежда сред най-доходоносните форми на организираната престъпност, се казва в официалното съобщение на пресцентъра на МВнР. 

Борбата с трафика на хора е приоритет за българското правителство. Министерството на външните работи в рамките на своите компетенции оказва максимално съдействие на британските власти във връзка с изясняването на шокиращия и трагичен случай в град Грейс, графство Есекс, при който в камион бяха открити мъртви 39 души.

Придаваме голямо значение на борбата срещу трафика на хора, която следва да се осъществява чрез засилено международно сътрудничество и обмен на информация, включително със страните на произход и в страните - крайни дестинации, както и чрез предприемане на действия срещу националните и транснационални престъпни мрежи.

Трансграничният характер на престъплението изисква фокусирано сътрудничество с международните организации на глобално и регионално равнище и е задължително условие за осигуряване на координирани усилия и общо зачитане на правата на човека и достойнството на най-уязвимите.