Българската медицинска сестра Петранка Стоева, заплашена да бъде депортирана от САЩ на 2 февруари, може да остане в страната поне още година. Това става възможно, след като за случая на сънародничката ни, която от дълги години живее там, а дъщеря й сега завършва училище, разгласи адвокатът й Кейт Чалтайн, който пусна петиция в нейна защита. Тя беше разпространена в интернет и социалните мрежи и е активна и в момента. Към събраните до днес 4,771 подписи се събират още, тъй като отсрочката на Петранка не означава, че тя може да остане в Щатите за постоянно, съобщи сайтът  BG VOICE.

Защитниците на българката изтъкват, че тя няма криминално минало, редовно е плащала данъците си без да закъснява и че с работата си на медицинска сестра е станала крайно необходима на хората в Ню Йорк. Стоева работи в травмацентъра "Белвю" (Bellevue Trauma Center) - болница, която е специализирана да се грижи за държавни глави, пострадали в Ню Йорк, включително и президента на САЩ, както и за полицаи и туристи. Петицията имаше за цел имиграционтият съдия да даде временен престой на медицинската сестра, в който тя да успее да узакони пребиваването си в САЩ, тъй като работодателите й са я спонсорирали.

Същевременно колегите й от болницата също стартираха своя петиция.

"Депортацията на толкова опитна и грижеща се медицинска сестра ще е съществена загуба за нашия зле обслужен здравен сектор и незабавна заплаха за здравето на пациентите", написаха те.

Доказателство за значимостта на работата на Петранка са например дългите часове на грижи за пациенти пострадали от урагана "Санди".

Петранка отишла в САЩ на 23 години с туристическа виза. Кандидатствала за убежище, но молбата й е отхвърлена и тя решава да остане тук без документи.

"Никога не съм искала да бъда нелегално тук, винаги съм искала да имам социален номер и всичко останало, винаги съм плащала данъци", каза сънародничката ни пред телевизионния канал NY1.

Тя има дъщеря, американски гражданин, която скоро се е дипломирала от гимназията и в момента също учи за медицинска сестра. Петранка отглежда дъщеря си сама и е успяла да завърши училище за медицински сестри. Започва работа в спешното отделение на болницата "Белвю" преди осем години. Тогава имиграционните са й дали разрешение да остане тук при условие, че се регистрира всяка година. С идването на администрацията на президента Доналд Тръмп обаче, имиграционните отказват да продължат престoя й с така наречения Order of Supervision, решават, че тя няма право да остане тук и трябва да напусне до 2 февруари.

Въпреки че работодателите на българката я ценят много, те е трябвало да я уволнят през февруари заради висящата депортация. Сега със временното разрешаване на случая, те са върнали Петранка на работа и продължават да настояват с молбата си до имиграционните тя да получи зелена карта. Медицинските сестри традиционно получават Н1-В работна виза, която след 6 години може да доведе до зелена карта със спонсориране от работодателя.