Задействана е процедура за проектиране и строителство на български специализиран кораб за търсене и спасяване. Това е заявил служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Алексиев се е срещал с помощник-ректора на Техническия университет във Варна капитан Андрей Станев, експерт по морски технологии и капитан на спасителния влекач на БМФ-Варна, участвал в операцията по спасяване на заседнали край скалите на Камен бряг товарен кораб Vera Su.

Служебният министър е посочил, че плановете са строителството на кораба да се финансира със средства от Програма "Транспортна свързаност" 2021-2027, а проектът вече е включен в обхвата на програмата, която беше изпратена в Брюксел за одобрение. В началото на 2022 г. ще бъде обявена процедурата от Изпълнителна агенция "Морска администрация".

"Този кораб ще се ползва не само за спасителни операции, но и за научни изследвания и обучение на студенти", пояснил министърът.

Представителите на Техническия университет-Варна, който беше активен партньор на държавата по време на спасителната акция на Vera Su и министър Алексиев, са обсъдили изготвянето на техническо задание за проектиране на плавателното средство.

По думите на Веселин Миланов университетът има капацитет да обучава студенти в областта на аварийно-спасителната дейност. Спасителната акция ще бъде преподавана на студенти от бакалавърската и магистърска програми на Висшето военноморско училище и Техническия университет във Варна.

От академичната институция са заявили и готовност за създаване на магистърска специалност "Аварийно-спасителна дейност", където студентите ще могат да се обучават за професионални савьори.

"След успешната реализация на операцията по спасяването на Vera Su, за която от няколко международни компании заявиха, че могат да проведат най-рано през пролетта на 2022 г., българската държава успя със собствени сили и средства да се справи. Ние бихме искали този опит да се изучава и предава на студентите в бъдеще", коментирал е капитан Андрей Станев.

За целта в момента се изготвя учебен план и се монтира филм с кадри от дроновете на Европейската агенция за морска безопасност, чрез които ще може подробно да се показва на бъдещите савьори всеки етап от спасителната акция.

По време на срещата капитан Станев е отправил покана към министър Алексиев за съвместна организация на национална кръгла маса, която да събере на едно място образователните институции, държавата и бизнеса. Целта е събитието да се проведе още през декември тази година.