При всяко предложение ние ще настояваме активно заедно с колегите от Полша, Унгария, Литва, Латвия, Румъния и други страни, които недоволстват от конкретни законодателни решения от пакета "Мобилност", този въпрос да се гледа в следващия парламент. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на транспорта Росен Желязков във връзка с възможността Европейският парламент да разгледа пакета на сесията си в Страсбург следващата седмица.

Министърът обясни какви са следващите стъпки. На 25 март ще се гласува предварителният дневен ред на Европейския парламент. Българските евродепутати ще поискат точката да отпадне. Ако това не се случи, то пакетът ще се обсъжда на 27 март, между 9.00 и 12.00 часа. Тогава ще се обсъждат няколко текста - първоначалното предложение на пакета, досиетата на докладчиците, както и варианти на изменения и допълнения, които ще бъдат предложени до 22 март. Никой в момента не знае, ако това бъде внесено за разглеждане, какво би могло да бъде прието и кое би било отхвърлено, каза Желязков. Може да се получи един голям миш-маш от текстове, които никой не е очаквал и никой не би предположил, че могат да се получат, коментира той. Ние ще настояваме да бъдат приемани текстове, които гарантират нашия национален интерес, каза министърът.

Ако излезе какъвто и да е законодателен пакет, гласуван на първо четене в пленарна зала, тогава Румънското председателство изобщо не трябва да подлага на междуинституционално разглеждане - комисия, съвет и парламент, а това да остане за след това, посочи Желязков.

"Правим всичко необходимо, за да гарантираме едно справедливо европейско законодателство. Ние не сме против пакета за мобилност, ние сме против протекционизма и против рестриктиращите норми, така както са предвидени в момента", каза министърът.

Имаме много рубежи, които трябва да бъдат отстоявани, за да постигнем това за което се борим - един справедлив пакет, който обслужва общността, а не отделни национални интереси, каза Желязков. Върви организация на протест, който би трябвало да се проведе в Страсбург, защото там ще се гледа тази тема, посочи министърът. Паралелно с това в Букурещ ще върви Съветът на министрите по транспорт, там също имаме организирани много срещи, посочи той. По думите му следващата седмица ще има заседание на правителствата на България и Румъния и тази тема също ще бъде обсъждана.