Днес Брюксел оповести реформа в сферата на предоставяне на убежище, която предвижда по-строги правила за връщане на незаконни мигранти, засилен граничен контрол по външните граници и ускоряване на процедурите.

Нежелаещите да приемат мигранти страни от ЕС ще трябва да помагат финансово.  Държавите, които пък ще искат да приемат бежанци, ще се възползват от 10 хиляди евро на възрастен от бюджета на ЕС, придвижда пакта, който бе представен днес.

Солидарността не е по избор и всеки трябва да дава своя принос, посочи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

"Въпросът не е в това дали страните членки трябва да бъдат солидарни с останалите и да дават своя принос, а как да оказват тази подкрепа. Мигрантският лагер "Мориа" ни напомня отчетливо, че трябва да намерим устойчиво решение за миграцията. И всички ние трябва да увеличим усилията си".

Еврокомисарят Маргаритис Схинас, отговарящ за насърчаването на европейския начин на живот, определи новия пакт като "къща на три етажа", които отчитат вижданията на всяка от държавите в ЕС.

Първият от тях е, по думите му, с много силно външно измерение и предполага укрепване на партньорството със страните по произход и транзитните държави. Вторият предполага могъщо укрепване на управлението на границите на Съюза, а третият - твърди и честни правила на солидарност, така че тези, които са под натиск, да са сигурни, че останалата част от семейството ще им подаде ръка.

Схинас уточни, че от март ще има нови и задължителни проверки на всички влизащи в Съюза -за сигурност, здраве и идентичност. По повод третия елемент - спонсориране на връщането, той подчерта:

"С това спонсориране на връщането ние даваме надеждна алтернатива, с която да гарантираме, че дори и да не са разселени, същият брой бежанци ще бъдат оттеглени. И когато останалите помогнат на страната под натиск, това ще удържи системата в известен баланс. Спонсориращите завръщането страни ще могат да се фокусират върху националностите, при които те виждат най-голям шанс за осъществяване на връщането", отбеляза той.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон поясни, че става дума за мигранти, които нямат правно основание да останат в ЕС. Тя допълни, че е необходим механизъм за солидарност, който да бъде задействан при необходимост.

Двама от всеки трима мигранти, дошли в ЕС, нямат право да останат, каза Йохансон и уточни, че миналата година 2,4 милиона мигранти са получили право на пребиваване в ЕС, а около един милион чужденци са напуснали Общността. През 2019 г. са били установени 140 000 незаконно пристигнали мигранти. За сравнение през 2015 г. броят на незаконно навлезлите в ЕС е бил 1,8 милиона, основно бежанци.

Йохансон добави, че макар много от мигрантите да нямат право да останат в ЕС, те се задържат с години и комисията предлага начини това да се промени. Според ЕК е необходимо преценките по молбите на кандидатите за убежище да бъдат завършвани за срок до 12 седмици.

ЕК възнамерява да докладва как всяка чужда страна изпълнява задължението си да приема обратно свои граждани, проникнали или останали в ЕС незаконно. Говорител на комисията съобщи, че по-късно днес предстои разговор на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с президента на Турция Реджеп Ердоган, в който ще бъдат обсъдени всички въпроси от взаимен интерес.

Не предвиждаме при никакви обстоятелства въвеждането на задължителни квоти за разселване на мигранти, поясни Йохансон. Тя отбеляза, че днес най-голям миграционен натиск и нужда от помощ изпитват Кипър и Малта. По нейните думи там има много хора, за които е издадено решение за връщане.

За да влезе новият пакт в действие, Европейският парламент и Съветът трябва да проучат и приемат цялото законодателство, необходимо за превръщането му в реалност. Комисията отправи призив към тях да постигнат съгласие по основната част до края на годината, предвид сложната ситуация в някои страни членки на съюза.

Реакции

Унгария очаква да получи същия размер финансова подкрепа като другите държави, които защитават външните граници на ЕС. Това написа в Туитър говорителят на правителството Золтан Ковач по повод новия пакт на ЕК.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви днес, че предложението на Европейската комисия за нова миграционна политика представлява "важна крачка", но все още недостатъчна, към "наистина европейски" подход, предаде Франс прес.

Пактът за миграцията е важна крачка към истинска европейска миграционна политика. Сега Европейският съвет трябва да съчетава солидарност и отговорност, написа Конте в Туитър.

Нуждаем се от сигурност при репатрирането и разселването: държавите, през които мигрантите са влезли в ЕС, не могат да се справят сами с миграционните потоци от името на Европа, заключи италианският премиер, чиято държава е на първа линия в маршрута на мигрантите, тръгнали от Северна Африка, главно от Либия.

Депутати от италианското антисистемно "Движение "Пет звезди" - един от двата стълба на управляващата коалиция, казаха също, че предложението на Европейската комисия е добра отправна точка, но се нуждае от подобряване.

Италия смята, че ЕС не е проявил нужната солидарност по време на масовото пристигане на мигранти през последните години и се е борил за принципа на автоматично и задължително разселване между 27-те членки на общността, предложение, което Еврокомисията в крайна сметка не прие.

Една от целите на този Европейски пакт за миграцията и убежището е преразглеждане на принципа за възлагане на държавата, в която мигрантът най-напред е влязъл, отговорността да обработва молбата му за убежище.

Този Дъблински регламент - настоящ стълб на европейската система за предоставяне на убежище, продължава да поражда напрежение между 27-те, заради тежестта, която поемат държавите, които географски са на първа линия, като Гърция и Италия, посочва АФП.