Последвалото разследване на престъпната им дейност; което е проведено със съдействието на Европол, установило, че става дума за престъпна група за клониране, търговия и измами с електронни платежни инструменти, документи за самоличност, неистински парични знаци и общоопасни средства, съобщиха днес от МВР.
Разплитането на престъпната дейност започнало след задържането на 5 юни, в рамките на международна операция между МВР на България и Кипър в град Пафос, на двама криминално проявени български граждани - И.Л., на 62 г., от Нови Искър и А.В., на 36 г., от София. При залавянето им тогава са открити фалшиви банкови карти, скимиращи устройства, преносим компютър, както и фалшив документ за самоличност със снимка на младия мъж.
Като продължение на международната операция вчера антимафиоти от  Дирекция ”Противодействие на организираната и тежката престъпност” проверили три адреса в столицата, където открили газов револвер, пригоден за стрелба с бойни муниции на принципа “змийско око”; стъклено шише с живак, приблизително с тегло около 1,5 кг; голямо количество печати (включително на общинска администрация, държавна служба, чуждестранна емиграционна служба, търговска верига); фалшиви банкови карти на известни международни картодържатели и неистински чуждестранни документи за самоличност.
При претърсването спецполацаите се натъкнали и на фалшиви банкноти с номинал 50 и 100 щатски долара, а също евробанкноти с номинал 50, 100 и 200. Намерени са и пътнически чекове с номинал 100 щатски долара. Иззета е и компютърна конфигурация, както и голямо количество оптични дискове.
Предвид откритите веществени доказателства, действията по разследването ще продължат с активната подкрепа на Европол. Предстои съвместно с европейските партньори да бъдат уточнени местата, където са били монтирани скимиращи устройства, ощетените собственици, общият размер на неправомерно изтеглените суми, както и издирването на други съучастници на територията на ЕС, уточниха от МВР.

Вижте още снимки