Посещението на папа Франциск в България прикова вниманието в днешния ден. За него в предаването "Беновска пита" по Канал 3 говори Богдан Паташев, назначен за посланик във Ватикана.

"Изключителна чест за страната ни е, че за втори път идва папа. Защото в много страни никога не е имало посещение на папа. При това нашата страна не е католическа. Очевидно има някаква причина за това", заяви Паташев.

На въпрос защо папата идва точно преди европейските избори, той отговори: "Точният момент не бих казал, че има някаква специална конотация. Програмата е натоварена. Според мен решението изобщо да дойде е важно. То бе планирано още през миналата година. То е плод на години дипломация".

Снимка:БТА

"Посланията на папата са, че тук е земя на кръстопът, че сме гостоприемни и толерантни. Сега го казва обаче от висока трибуна. И това е отговорност, която предстои да осъзнаем", каза още той.

"Посещението на папата може би ще ни накара да се замислим, да открием нови идеали. Защото нали говорим, че нямаме мечти. Може би то ще събуди едни нови стремежи и желания", заяви Паташев.

Той поясни и защо папа Франциск е поканен само от правителството и президентството, а не от Светия Синод.

"Светият престол и Ватикана не настояват другата страна да влязат в техния ритъм. Но диалог е имало още отпреди да започне да се планира тази среща. Реакцията на православната църква е просто по-резервирана. И тя зае малко по-консервативно положение заради по-крайно настроените. Но все пак има някакъв баланс и той бе видян днес. Имаше една топла среща".

"Дано повече българи разчетем посещението, не като едно шоу, а така че да си зададем въпроси. Като например това, което казахте: "Накъде отива България", добави Богдан Паташев.