Мирен протест на автомобилните превозвачи срещу налагането на рестрикции на ЕС срещу правото на свободно придвижване на стоки и хора по новите регулации "Мобилен пакет I" И "Мобилен пакет II", ще се проведе на 17 май. 

Протестът на ТИР-ове и автобуси ще стартира от 10.00 ч. със следното местоположение:

По бул. "Цариградско шосе", в лявата лента на платното по посока към центъра на София, между 10 и 17 часа в отсечката между бул. "Брюксел" и разклона за 4-ти километър ще бъдат разположени товарните автомобили на протестиращите.

В протеста ще участват и автобуси, разположени в отсечката на разклона за бул. "Ситняково".

В рамките на протестните действия ще бъде организирано и шествие на превозвачите и шофьорите, което започва в 13.30 ч. на площад "Македония". Шествието ще премине по ул. "Алабин" до Съдебната палата, след това по бул. "Витоша" до парковото пространство пред НДК, където ще се проведе митинг.

Към протеста в София ще се присъединят и превозвачи в други градове на страната от Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Видин, Враца, Свиленград, ГКПП Кулата, ГКПП Илинден, Смолян и др.

Протестите са мирни и не предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади. Целта на автомобилния бранш е да заяви категорично пред лидерите на европейските страни, че не приема готвените нови регулации на Съюза в сектора. Според представителите на бранша, новите регулации ще доведат практически до унищожаване на този сектор, важен както за България, така и за други страни членки, разположени в географската периферия на Съюза.

"Това е национална кауза и тя няма цвят", заяви на международната конференция по проблемите на транспорта вчера Ангел Траков, председател на Съюза на Автомобилните превозвачи - организацията-координатор на протестите.

Протестът е насочен към лидерите на страните членки на ЕС в защита на българския международен автомобилен транспорт и на автомобилния транспорт от страните в периферията. Това е единствената възможност на сектора гласът му да бъде чут в Европа и да даде ясен знак, че няма да приеме решения, които противоречат на изконните принципи за създаване на ЕС.

"Призоваваме всички български политици да не използват проблема за тяснопартийни цели, а да насочат усилията си към общата кауза за защита на националните интереси и недопускане на дискриминиращи решения в Съюза. Благодарим за подкрепата на изпълнителната власт и на българския парламент, които се обединиха в общи позиции по проблемите на транспортния бранш. За нас няма минало време, има постигане на бъдещи реални резултати! Убедени сме, че всички власти в страната ще докажат мотото на българското Председателство: "Съединението прави силата"!, се казва в обръщение на участниците в протеста.