Искането за постоянна мярка бе внесено от Районната прокуратура в съда тази сутрин. Срещу Кирил Рашков са повдигнати две обвинения за заплахи за убийство.

В мотивите на съда се казва, че не общественият интерес налага тази мярка, а всички събрани доказателства и законно основаните искания за това. Има реална степен на опасност да се извършат нови престъпления от Рашков, тъй като досъдебното производство е в начален етап и има вероятност той да се укрие.
Съдия Пейчева каза още, че поведението на Кирил Рашков рефлектира към местното население в Катуница и заради ескалацията на напрежението е невъзможно той да пребивава там. Магистратът посочи още и факта, че близките му не са пожелали да свидетелстват и че съдът разполага с данни, че той действително е имал намерение да напусне страната.

По-рано по време на заседанието районният прокурор Калоян Димитров обоснова искането си за постоянен арест на Рашков с факта, че той има намерение да напусне страната и да отиде в Сърбия, т.е. да се укрие.
Адвокатът на Кирил Рашков - Даниел Ангелов, обаче бе категоричен, че клиентът му води улегнал начин на живот и има куп заболявания – няколко инфаркта, диабет и е с 95% степен на инвалидност. Имал е намерение да отиде в Сърбия не за да се укрие, а за да се чувства в безопасност и да спаси живота си, защото е застрашен от сегашната обстановка в страната.

"Не се чувствам добре, не съм виновен", заяви 69-годишният Рашков пред журналисти минути преди да започне съдебното заседание. Попитан защо се е озовал тук, той само заяви, че мълчанието е злато, съобщи "Фокус".
Той поиска по-лека мярка, защото "едва издържал". И отново повтори, че не се чувства виновен и съжалява, че е в залата.

Пред магистратите районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров посочи, че заплахите, отправени от Рашков към Веселин Христев и приятелката му Иванка Петрова в Катуница на 23 септември са записани от охранителните камери пред дома на Веселин.

В жалбата те разказват, че Цар Киро препречил пътя им с джипа си и ги заплашил с убийство, като дори е посегнал към колана си, където е имал нож. Казал на Веселин: „Ще те убия теб и приятелката ти”. Тонът бил заплашителен и злобен. Иванка се уплашила и веднага позвънила на телефон 112, а през това време Рашков продължил да отправя закани.

Непосредствен свидетел на това станал и местен жител на име Стоил Илиев, който през това време се движел към дома на Христев. Той видял автомобила на Рашков и състоянието на Веселин и Иванка, които били разтревожени и изплашени. Още две момичета – Даниела и Рени, са дали показания, че са видели джипа и са чули как Рашков отправя заканите. Централата на тел. 112 удостоверява телефонното обаждане на свидетелите.

Агресивното поведение на Рашков и неговата закана го определят като личност с висока обществена опасност и има реална опасност той да извърши други такива престъпления, каза още обвинителят. Според него Кирил Рашков не се ползва с добро име в обществото. Осъждан е за други хулигански прояви, за които е заплащал глоби от 1000 и 3000 лева, след което е бил реабилитиран.

Адвокатът му пък заяви, че Рашков също е подал жалба срещу Веселин Христев за заплаха за убийство и че в този случай срещу него също би следвало да се образува досъдебно производство. Според Ангелов в една правова държава не може да се "ръководим от обществения интерес".

"Доволен съм от определението на съда, удовлетворен съм от работата на прокуратурата", каза след заседанието Калоян Димитров, цитиран от "Фокус". Той благодари на колегите си дознатели и определи седмицата като тежка, през която почти не са спали. Димитров добави още, че видеозаписите, в които се вижда, че Кирил Рашков отправя заплахи към Веселин Христев и приятелката му, са приложени към делото и тепърва ще им се прави експертиза.

Пред сградата на съда се бяха събрали десетки граждани, между които и жители на Катуница, които освиркаха Кирил Рашков при извеждането му от нея, съобщи БТА. Няколко жители на Катуница викаха „Убиец” и „Искаме смърт”.

Мярката за неотклонение може да се обжалва в 3-дневен срок пред Пловдивския окръжен съд. В случай на обжалване заседанието ще бъде на 4 октомври.