На своето заседание на днес Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия определи датите за провеждане на каноничния избор за Сливенски митрополит, се посочва в съобщение, публикувано на сайта на Българската патриаршия.

Оттам възлагат на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, да организира епархийския избор за нов митрополит на Сливен на 19 май.

За 26 май се насрочва изборът за нов Сливенски митрополит, който по традиция е в параклиса в Синодалната палата в София.

По информация на Нова тв изборите за патриарх ще са на 30 юни 2024 г. Тогава ще бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов Български патриарх. 10 дни по-рано - на 20 юни, ще бъде свикано заседание на Светия Синод, на което ще бъдат избрани трима епархийски митрополити - кандидати за патриаршеския престол.

На 12 март пред Синодалната палата в София се състоя протест и контрапротест на епархийски избиратели, духовници и миряни по повод избора на Сливенски митрополит. Съгласно член 89, алинея 2 от Устава на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) касирането на проведения на 18 февруари 2024 г. епархийски избор за Сливенски митрополит е окончателно. След проведено гласуване Светият синод единодушно реши и възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно член 89, алинея 3 от Устава на БПЦ-БП, да продължи да управлява Сливенската епархия като наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и да проведе нов епархийски избор за Сливенски митрополит. Това каза тогава пред журналисти говорителят на Светия синод Старозагорският митрополит Киприан, представяйки решенията на Синода от 12 март за избора на нов Сливенски митрополит, припомня БТА.

Светият синод единодушно реши, че възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан извършването на пълна финансова и административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията. Възлага също на митрополит Йоан да направи пълна проверка на списъците с епархийски избиратели за това дали отговарят на изискванията на член 102 и 103, във връзка с член 142 от Устава на БПЦ-БП, съобщи тогава митрополит Киприан.

Светият синод на БПЦ заседава и днес, за да бъде избран наместник-предстоятел на БПЦ-БП, който в следващите четири месеца да ръководи църквата, докато бъде избран новият български патриарх. Съгласно член 42, алинея първа от Устава на Българската православна църква за наместник-председател на Светия синод на БПЦ-БП единодушно бе избран Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, каза пред журналисти по-рано днес в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на БПЦ-БП.

Той уточни, че наместник-председателят на Светия синод ще изпълнява и задълженията на Софийски митрополит.

Изборът на нов Сливенски митрополит ще е до три месеца, а на български патриарх - до четири месеца.