За редица проблеми при проекта за строеж на нова детска болница стана ясно на среща при президента Румен Радев с представители на протестиращите.

"Националната детска болница не е просто сграда, а обществено значима кауза, за бъдещето на децата и на България", заяви президентът Румен Радев пред представителите на Национална инициатива "За истинска детска болница".

Той посочи, че негов екип се среща с ръководства на други детски болници в света, за да проучи как функционират. "Факт е, че България няма такава обособена многопрофилна детска болница и има нужда от нея, но трябва да бъде изградена с общи усилия, за да се постигне това, от което страната има нужда", коментира президентът.

Радев разказа предисторията, че след обществен натиск правителството е взело решение за изграждането на детска болница. "Да обаче се отбелязват два различни подхода - от една страна на Министерство на здравеопазването да бъде оползотворена 40-годипна конструкция, която да е пригодена, а от друга страна - обществото, което иска да се изгради психологическа сграда, където децата за се лекуват и играят и да искат да оздравяват", каза президентът.

Той уточни, че поддържа кореспонденция с МЗ, откъдето го уверяват, че държавата ще спази всички необходими изисквания, въпреки недоверието в обществото.

От своя страна обаче Георги Богданов, изпълнителният директор на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница", обяви, че 18 000 български граждани стоят зад подписите си, че не искат детската болница да е в 40-годишния строеж в двора на Александровска болница. Според него, "тази сграда не може да бъде истинска детска болница".

От Камарата на архитектите посочиха, че предаденото становище за състоянието на конструкцията на бъдещата детска болница е непълно и на практика няма диагноза за този строеж, тъй като няма конструктивно изследване.

От Камарата са изпратили към държавата своята оценка, подписана от архитекти от ВИАС, в което се казва, че всички проектантки са зависими от строителя, което декларира само, че няма финансова независимост, а от там - няма и независимост върху контрола на строителството.

От там смятат също, че себестойността на обектите е с около 30-40% по-скъпа, отколкото ако има ново строителство. Проблем също бил, че в двете сгради трябва да имат 14 асансьора, а според наредбата един-единствен от тях трябва да авариен. Това означава, че в случай на авария няма как да се евакуират всички, които са в болницата.

"Поръчката в този вид не може да гарантира качество на здравеопазването в тази сграда", категорични са архитектите.

Те посочиха още, че плочите в сградата също не могат да поместят най-съвременната техника, особено в операционните. "Това е чудовищен компромис, не знаем защо трябва да бъде допуснат", казаха от Камарата на архитектите. Липсват и основни ключови отделения за болницата, например Травматология, както и факта, че в Лабораторията няма апаратурата, която да е пригодена за новородени.

"Липсват специфични малки звена, ключови в съвременната медицина", категорични са от Гражданската инициатива. "Опитваме се да натъпчем децата в болница за възрастни в болница отпреди 40 г.", казаха още протестиращите.

За още един голям проблем сигнализираха от Инициативата за истинска детска болница - че сградата не отговаря на изискванията за земетръс и противоречи на общия устройствен план на София, който позволява до 20 етажа сграда, което планът за нова детска болница нарушава. От там обявиха, че ако държавата не се откаже, са готови да облажват проекта пред съда в Страсбург.

Юристи пък казаха, че договорът може да бъде прекратен без неустойки.

Проектът за детска болница вече е разписан от здравния министър Кирил Ананиев и е на стойност над 93 млн.лв.