„Десетки хора се събраха пред Министерски съвет, за да изразят недоволството си срещу строежа на Националната детска болница върху старото скеле на т.нар. Педиатрия в двора на Александровска болница, съобщи bTV.

Стартът на този строеж беше даден в края на април месец с подписан договор от страна на здравния министър, след което последва и подписка от страна на хиляди родители, експерти, лекари, архитекти.

Снимка: Булфото

Над 18 000 подписа бяха внесени в МС с искане проектът да бъде спрян. В отговор на това обаче властта обяви строежа със статут от национално значение.

Снимка: Булфото

"Това е недоразумение, защото философията и концепцията на съвременното детско здравеопазване няма как да бъдат поместени в този строеж. Съвсем други са съвременните изисквания за технология, за среда. Най-малкото констуктивните височини в една нова болница, примерно европейска, са над 4,50. Тук са 3 - 3,60. Липсва ни метър конструкция, за да можем да сложим вътре най-съвременната апаратура", заяви арх. Петкана Бакалова от инициатива "За истинска детска болница".

Снимка: Булфото

Тя допълни, че ответна реакция на техните сигнали не е имало:

"Ние сигнализирахме първо Комисията за защита на конкуренцията, после Върховният административен съд, защото пороците са много. Те са свързани не само със строежа, а със самата поръчка. Това е поръчка на инженери, което означава, че строителят решава какво ще проектира, какво ще построи и сам осъществява контрол върху строителството си".

Снимка: Булфото