Най-малко 65 души, включително 11 полицаи, са ранени при бурните протести в Париж. Арестувани са над 140 души, съобщи френската полиция, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

Някои от протестиращите палиха автомобили и кофи за боклук в центъра на столицата, след като в резултат на ожесточени сблъсъци силите на реда ги изтласкаха от района на Триумфалната арка, където бе подпалена сграда.

Спорадични стълкновения с полицията избухнаха следобед в центъра на френската столица, докато някои от протестиращите се опитваха да направят барикади от подръчни материали.

С падането на нощта демонстрантите, които протестират срещу поскъпването на живота, влязоха в ожесточени сблъсъци с полицията във френската столица.

Сред затворените метростанции са "Етоал", която излиза на булевард "Шанз Елизе", "Опера" и "Бастилия". Демонстрантите подпалиха сграда близо до Триумфалната арка, съобщи очевидец.

Сграда близо до Триумфалната арка бе подпалена по време на протестите

Снимка: БТА/АР

Автомат пък е бил откраднат от полицейски автомобил, казаха полицейски източници.

Много магазини в центъра на Париж, сред които "Галери Лафайет" и "Прентан", затвориха заради размириците.

Междувременно няколкостотин души протестираха в Париж днес срещу поскъпването на университетските такси за студенти от държави извън Европа, предаде Франс прес.

Според демонстрантите това е дискриминация, която ще лиши от достъп до образование онези чуждестранни студенти, които имат най-малки възможности.

По същото време други протестиращи - т. нар. "жълти жилетки" - участваха в мирни шествия в различни части на Париж.

Холандската полиция затвори комплекса на парламента в град Хага, след като там в се събраха около 100 "жълти жилетки", за да протестират срещу правителствената политика.

По-късно част от демонстрантите се разпръснаха, а останалите бяха съпроводени от полицаи на коне и с автомобили извън района на парламента.

Холандски медии съобщиха за двама задържани от полицията в Хага и за протестен водач, задържан в южния град Маастрихт. Засега хагската полиция не е потвърдила информацията.