Първите сблъсъци на "жълтите жилетки" с полицията в центъра на Париж завършиха със задържане на двама души, а силите на реда са използвали газ срещу участниците в протеста, предаде ТАСС.

По данни на телевизия "Се нюз" група демонстранти се опитали да разкъсат полицейския кордон на площад "Шарл де Гол". Доста дълго време няколко души крещели по полицаите от непосредствена близост до тях, а демонстранти хвърляли предмети по полицейската верига. Медията не е заснела момента на ареста, но площадът, където е разположена Триумфалната арка, е обгърнат в дим от газови гранати. Малки полицейски отряди се опитват да не допуснат най-активните демонстранти на тротоара.

По-рано телевизия "Бе еф ем" съобщи, че министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер е пристигнал на Шан-з-елизе, за да подкрепи полицаите в кордона, организиран преди предстоящия протест на "жълтите жилетки". Полицията отцепи част от булеварда днес рано сутринта и ограниченията ще бъдат в сила до утре вечер.

Към 12,48 часа бе съобщено, че броят на задържаните при сблъсъците с полицията  достигна 39 души, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастане в Туитър.

Силите на реда посрещат и отблъскват вандалите, задържани са вече 39, написа той.

По думите му едва 200 протестиращи са преминали всички необходими процедури за сигурност, за да влязат в отцепената част от булевард Шан-з-елизе, докато "1500 нарушители на реда, намиращи се извън периметъра, са дошли, за да се бият".

Полицията се опитва да разпръсне голяма група протестиращи, събрали се пред Триумфалната арка, със сълзотворен газ, допълва АП.

Пропусквателния режим ще остане в сила до утре вечер. Всеки у когото бъде намерено оръжие, ще бъде задържан, съобщи полицията. Силите на реда планират да изземат от демонстрантите също така предмети, които могат да се използват за откъртване на тротоарни плочки и калдаръм.

От над две седмици участници в протестното движение на "жълтите жилетки" блокират пътища във Франция, протестирайки срещу планираното увеличаване на еко данъка за горивата, припомня Ройтерс.

Преди седмица демонстрантите, които нямат лидер и до голяма степен се самоорганизират в интернет, за първи път се събраха в Париж, превръщайки Шан-з-елизе във военна зона.

Парижките власти очакват в столицата да се съберат близо 5000 полицаи и жандармеристи спрямо около 3000 миналата седмица. Още 5000 представители на реда ще бъдат разположени из страната за други протести на "жълтите жилетки".