Има арестуван на протеста на енергетиците и миньорите, които за пореден ден блокираха магистрала "Тракия". Около 11 часа група от недоволни се опита да блокира обходния път, който в момента поема трафика от магистралата край старозагорското село Ракитница. Протестиращите не са се подчинили на полицейското разпореждане да освободят пътното платно, в резултат на което има един задържан, потвърди за БНР директорът на Областната дирекция на МВР - Стара Загора комисар Лазар Христов.

Арестуваната е Сърнела Воденичарова, граждански активист, която не е миньор. Жената е от една от най-проявените защитници на протестиращите в Старозагорско и апелира да се събират повече хора на блокадите. Заедно с група днес е опитала да затвори пътя при Ракитница. Отведена е във Второ РПУ на Стара Загора. Адвокат Румяна Чен. Сърнела Воденичарова е лице и на други протести през годините, като се опитва да защитава позицията на гражданите, съобщават във фейсбук групите на протестиращите.

Протестиращите заявиха, че тази вечер ще се съберат пред Районното управление, в което е задържана.

Движението при Ракитница е възстановено и се регулира от полицията. Поради засиления трафик се образуват колони от автомобили, но пътят е проходим. Автомагистрала "Тракия" (и детелината край Стара Загора) остава блокирана от Чирпан до Нова Загора, блокиран е също и пътят Хасково - Стара Загора.

Няма промяна в позицията на протестиращите. Те ще продължат да отстояват исканията си за ясни гаранции за работните си места и оттегляне и предоговаряне с Брюксел на Териториалните планове за справедлив преход.

Бисер Бинев, председател на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в мините, коментира, че ситуацията не се променя и с приетата от парламента късно снощи Пътна карта за климатична неутралност на България, според която производството на ток от въглища в България ще продължи до края на 2038 година. Според него ангажиментът е "пожелателен". "Защото дали Европейската комисия ще предоговори с нашата държава тези 40% никой не може да гарантира към днешна дата", каза Бинев, имайки предвид предвиденото, зададено по-рано от България в ЕК намаляване на вредните емисии с посочения процент до 2026 г.

На блокадата на магистрала "Тракия" с напредването на деня към протестиращите се присъединиха все повече техни колеги и други граждани, които подкрепят исканията, съобщи БНР и цитира някои от мненията на демонстрантите.

"Крайно време е цяла България да разбере, че хората в страната избират парламент, който парламент да се грижи за техните интереси."

"За да я има България за децата ни, довела съм моето 10-годишно момченце. Той иска да види какво е протест - има ли такава неправда и той да знае какво да прави във времето."

"Шести пореден ден държим така фронта."

Както е известно, затворени са няколко ключови пътни артерии в Старозагорска област и водачите на автомобили трябва да избират обходните маршрути.