Много ясно си проличава организацията на едно обвиняемо лице, след като по команда започва да се хвърлят стъклени бутилки не само по протестиращите, но и по органите на реда. Това съобщи по повод провокациите на протеста вчера шефът на столичната полиция Георги Хаджиев.

Той обясни, че след метнатите 2 бомби и хвърлените бутилки още снощи са задържали шестима души. След като цяла нощ преглеждали камери, полицаите арестували още 7 души. Към момента един е с повдигнато обвинение за хулиганство, отличаващо се с особена дързост. Той е с криминална регистрация за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Сред другите задържани има и един, който е в изпитателен срок на условна присъда за разпространение на дрога.

Хаджиев призова онези групи от млади хора, хвърляли самоделни взривни устройства в множеството, да се замислят дали не могат да наранят свои близки.

"Когато възникне някакъв проблем, хората се обръщат към МВР. Няма как при промяна в обществено-политическата обстановка ние да се превръщаме в репресивен орган. Как е възможно млади българи физически да се саморазправят с полицаи?", попита той и каза, че няма да бъде позволено определени групи от лица да опорочават мирния протест.

Зам.-районният прокурор на София Радослав Тодоров заяви, че има повдигнато едно обвинение за хулиганство. Има голямо количество видеозаписи, които се преглеждат и се върши голяма по обем работа.

"Разпитани са множество служители, а в процеса на работа ще бъдат привлечени още няколко лица в качеството на обвиняеми", каза още той.

Ст. комисар Хаджиев заяви, че протестиращите не се проверяват, защото не са изградени определените за това КПП-та, за да може гражданите да се движат свободно.

"Има две непълнолетни лица, които впоследствие са закарани в 5-о Районно управление. Извикани са им родителите и са им съставени актове. Има данни за участници от футболни агитки", добави директорът на СДВР.

"Двама колеги са пострадали, един жандармерист е с прорезна рана на лицето, другият е бил ритнат в областта на корема . В добро състояние са", разкри още той и обясни, че се трупа много умора в служителите на МВР.

"Нали сте наясно, че полицаите също имат семейства, деца. Ние сме там, за да помагаме, а не да бъдем обект на посегателства. Призовавам гражданите - обръщайте се към нас. Никой няма да нарушава и накърнява правото на свободен протест", каза още Хаджиев.

Зам.-директорът на СДВР Антон Златанов от своя страна заяви, че полицията се опитва да установи контакт с всички, които се имат за лидери на протеста. "Понякога има противоречия между самите протестиращи. Там всеки се прави на организатор, каза още той и допълни, че протестът е бил мирен до 22 ч. - Хората, които се качват по Народното събрание - 2, трябва да знаят, че това е много опасно."

По думите му мнозинството нормални хора се подвеждат по злонамерените провокации на едни определени хора. "Не всички са платени. Има малка група платени, но нормалните трябва да се разграничат. Едните видяха и чуха бомбите и се мръднаха, а другите чуха бомбите и се присъединиха към провокаторите", каза още той.