Изискванията за 50 на сто свободна и 50 процента платена зона на морски плаж Перла са спазени, платените плажни принадлежности на ивицата са според одобрената схема от Министерството на туризма, заяви министър Николина Ангелкова при проверка на място на плажа, в която е участвал и кметът на Приморско Димитър Германов, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Ангелкова уточни, че според експертите от контролното звено на министерството нарушения няма, но ще бъде възложен и геодезически мониторинг, за да се гарантира, че площите с платени плажни принадлежности и свободна зона са според изискванията. Ако бъдат установени отклонения от изискванията, ще бъде наложена неустойка, която е в размер на 5 процента от концесионната цена по договор, а при повторно нарушение ще бъде изпратено предупреждение за прекратяване на концесията.

Снимка: Министерство на туризма

По отношение на сигналите, че не се разрешава на туристите да плажуват на свободна зона, министърът подчерта, че тази година местата на двете зони са разменени. Според закона всеки стопанин на плажа може да променя схемата и разполагането на платени плажни принадлежности всяка година, стига тя да отговаря пропорционално на изискванията.

За плаж Приморско-централен сме поискали от кмета да издаде заповеди за премахване на преместваемите обекти, които са на ивицата, заяви още Ангелкова.

И добави, че в момента не е редно на плажа да има търговски обекти и платени плажни принадлежности, а, ако се стигне до премахване, ще бъдат съборени 4 обекта. Има приключила процедура за концесиониране на плажа, като тече срок за обжалване. Очаква се до 2 седмици да има подписан договор, но, ако евентуално обжалване забави сключването му, плажът ще бъде отдаде под наем.

По темата за плажа Кабакум и сигнали за замърсени води, които се изливат там, са сезирани контролните органи и ще бъде направена съвместна проверка. Очаква се тя да бъде извършена най-късно до понеделник.