Шест нерегламентирани обекта, между които и работещо заведение, откри проверка на министъра на туризма Николина Ангелкова на морски плаж "Шкорпиловци-юг", съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

За плажа е обявен търг за отдаване под наем и в момента се ползва неоснователно.

"От поставените табели личи, че се събират такси за шезлонг и чадър, което е в пълно нарушение на закона", коментира Ангелкова.

Снимка: Булфото

"Във връзка с нарушенията сме предложили промени в разпоредбите на ЗУЧК за административни наказания и глоби за неохраняемите плажове, които предвиждат глоби от 10 хил. до 50 хил. лева в зависимост от това дали нарушителят е физическо или юридическо лице. В ЗУЧК сега липсват конкретни разпоредби за неохраняемите плажове", каза още министърът.

Тя заяви, че ведомството незабавно ще сезира кмета на община Долни чифлик, за да се стартира процедура по премахване на заведението на плажа, а по отношение събирането на такси трябва да се произнесе Комисията за защита на потребителите. Заведението трябва се премахне, защото плажът е неохраняем и няма одобрена от мен схема, забранено е да се събират такси за чадъри и шезлонги.

По отношение на плаж Кабакум, за който се получиха сигнали за замърсяваща шахта, Ангелкова поясни, че проверката на Министерството на туризма е показала, че трябва да се предприемат незабавни действия от общината, РИОСВ и РЗИ, да се констатира дали течът замърсява морето и каква е конструкцията.

"Констатираното е извън правомощията ни, но имаме уверение от другите институции, че проверяват, и очакваме становища, за да дадем предписанията си", посочи още министърът.

Тя подчерта също, че по сигнали се извършва геодезично заснемане от експерти на ведомството за съотношението на свободна и заета от плажни принадлежности зона.

"Разположението на зоните на плажа зависи от концесионерите и наемателите, ние следим да има равнопоставеност между двете зони", заключи Николина Ангелкова.