В българския имунизационен календар в следващите две-три години ще бъдат въведени нови ваксини, а приемите по други ще бъдат намалени, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред журналисти в Добрич.

По думите му сред новите антигени ще бъде ваксината срещу варицела, която най-рано може да бъде осигурена през 2020 година. Варицелата е сред най-леките детски шарки, но разпространението е много широко. През миналата година има 25 007 случая, а по-миналата - 32 000 случая на заболяването, посочи д-р Кунчев, цитиран от БТА.

Той коментира, че се регистрират от 0.5 до 1 на сто усложнения сред заболелите и това е много. През миналата година са хоспитализирани 420 деца с усложнения след варицела.

Главният държавен здравен инспектор поясни, че ваксината трябва да се заяви на производителите поне шест месеца, а най-добре - година и половина по-рано преди въвеждането й.

През 2020 година ще предложим ваксината като препоръчителна, така че родителите, които желаят, да могат да я направят, каза д-р Кунчев.

Обмисля се с национална програма да се осигури реимбурсация на ваксина срещу грип за рисковите групи - най-вече за хората над 60-65 години, добави главният държавен здравен инспектор.

Той информира, че ще бъдат намалени реимунизациите срещу туберкулоза от пет - като една стъпка вече е направена, до три. Ще бъде намалена до един прием и пневмококовата ваксина.