Не се съмнявам в подслушването, защото тази практика е от времето на самия Атанас Атанасов, Цветан Цветанов и така нататък. Тайните и секретните истории винаги са гадни. Когато има нова власт, тя трябва да си има доверени хора на върха. Това каза пред Нова тв социологът Андрей Райчев.

Припомняме, че скандалът с подслушването на политици тръгна от съпредседателя на Демократична България Атанас Атанасов, а след това служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков направи няколко коментара по темата.

Райчев допълни, че се е стигнало до монопол в службите, а това винаги води до загниване.

"Не виждам нищо притеснително в това, че проблемът с подслушването тръгва от "Демократична България", тъй като те са били част от протеста. За мен още в началото на прехода трябваше да се разчисти докрай въпросът с досиетата. Главният проблем е, че служителите нямат страх от народа, защото се знае, че има хора, които ще се погрижат за тях и когато направи гаф, не го грози дългогодишна присъда", казва още Райчев.

Той смята, че президентът Радев е случил с някои хора от служебното правителство, с други - не.

Райчев прогнозира, че след следващите избори патриотите ще влязат в парламента и като цяло партиите ще бъдат повече.

Относно възможността да се формира правителство, той вярва, че зависи от коалиционната политика на БСП.

За "Има такъв народ" Райчев подчерта, че първото гласуване е било за личността Слави Трифонов, гласува ли се за партиен лидер, резултатът ще е различен.