Младо американско семейство е заявило желание да осинови дете със синдром на Даун от Дома за медико-социални грижи във варненския квартал "Виница". Чужденците вече има син, който страда от същото заболяване и са взели от същия дом, съобщиха оттам.

"Осиновихме Дани, когато беше на годинка и половина. Той се адаптира прекрасно. Здрав е, щастлив е и където и да отидем е много харесван", разказаха Джийн и Даниел при сегашното си посещение във Варна.

Те споделиха, че за първи път са видели момченцето си на рождения ден на таткото Даниел.

"В този ден получихме на имейла си писмо от осиновителска агенция със списък с деца със специални нужди. Ние предварително знаехме, че искаме да осиновим детенце със синдром на Даун. И когато видяхме Дани в списъка, веднага усетихме, че той е нашето дете", каза Джейн.

Тя добави, че наскоро от същата агенция са се свързали с тях и са им показали друго момченце - А.И.

"Веднага познахме, че това е Дома за медико-социални грижи за деца във Варна, познахме и педагожката от снимката. Влюбихме се и в детето. Искаме да го осиновим и сме много щастливи, че с Дани имат сходна съдба", каза още американката.

"Всички, които се грижим за слънчевото ни момче А.И. и го дарихме първи с любовта си, сме щастливи, че той ще има ново семейство, с истинска мама, татко и брат. Благодарни сме на Джейн и Даниел, че що го направят завинаги част от живота си, също както Дани. Желаем му щастливо и пълноценно бъдеще", коментира директорът на дома - д-р Стефка Джанкова.

Американците подчертаха, че децата със синдром на Даун са като всички останали. Дани дори ходи на музикални занятия в местната библиотека. Родителите са оптимисти за бъдещето му, тъй като в Щатите тези хора са приети от обществото, често са наемани на работа в търговски обекти, в кафенета с персонал само от хора със синдрома, а някои дори стартират собствен бизнес с ръчно произведени артикули.