Затова и решението на Софийски градски съд от миналата седмица, с което Петров беше оставен в ареста, също е незаконосъобразно и трябва да бъде отменено, записаха още в решението си съдиите, предаде БТА.

В началото на месеца обвиненията срещу бившия съветник в ДАНС неочаквано бяха разделени в две досъдебни производства – едното е за организирана престъпна група, създадена с цел да извършва данъчни, финансови измами и пране на пари, а другото за организирана престъпна група, извършвала рекет и престъпления против собствеността.
"Разделянето на материалите е, защото установихме подгрупа на големия "Октопод", която се занимава с престъпления против личността и собствеността. Алексей Петров е бил ръководител на тази по-малка група, а Антон Петров-Хамстера и финанситът Марчело Джотолов са били участници", обясни тогава прокурорът по делото Светлозар Костов.

Преди дни от прокуратурата заявиха официално, че причината за разделянето е, че едното от обвиненията върви към финала и може да влезе в съда, докато по другото още се работи.

Днес съдиите обаче заявиха, че не може срещу Петров да бъде повдигнато обвинение по едно дело, а да му бъде взета мярка за неотклонение по друго обвинение. Така адвокатите му трябва да подадат нова молба за промяна на мярката му за задържане не по повод на отделените материали, а по разследването, започнало още през февруари, когато той бе арестуван като лидер на "Октопода".

Засега обаче Петров остава в ареста, докато прокуратурата прецизира обвинението си и поиска нова мярка за неотклонение. Едва тогава съдът ще вземе решение, съобщи "Фокус".

Говорителят на главния прокурор - Стелиана Кожухарова, коментира, че Върховната касационна прокуратура ще провери дали наистина прокурор Светлозар Костов неправилно е разделил материалите по разследването. По думите на Кожухарова - всеки може да сбърка в работата си.

"Сигурно по всяко дело могат да се допуснат грешки. Нека да видим първо - става ли дума за грешки, дали да ги отстраними и до какво са довели. Ще прочетем мотивите на съда и ще видим с какво можем да се съобразим. Ако действително са допуснати неточности, те ще бъдат отстранени”, коментира по-късно и лично Борис Велчев. Меродавна е позицията на съда, категоричен е прокурор №1.
Той уточни, че Костов е бил командирован специално от Бургас заради делото срещу Алексей Петров, защото дотогова никога не бил работил с ръководството на ДАНС, включително с него, и щял да бъде безпристрастен.


По-рано днес защитата на Петров поиска промяна на наложения му постоянен арест с по-лека мярка, именно с тезата, че задържането му е неправомерно. Основната теза на адвокат Ина Лулчева бе, че първоначалното задържане на Алексей Петров за постоянно в ареста от 12 февруари е по обвинения за ръководене на организирана престъпна група за пране на пари, укриване на данъци, източване на ДДС и насилствено прехвърляна на имущество, в която влизат още четирима души.
С последните повдигнати обвинения срещу Петров обаче, се промени и първоначалната причина за неговото задържане, коментира адвокатът. При всички решения на съдебните инстанции акцентът винаги е падал върху организираната група от 7 души. В свое решение Апелативният съд в София е освободил трима от първоначално задържаните за участие в тази група. Недопустимо е задържането по едно обвинение да се обосновава с друго, коментира още Лулчева, според която, прокуратурата подхожда „фриволно” при повдигането на обвинения.

Междувременно прокуратурата започна проверка на сигнал от друг арестант за възможна заплаха срещу Алексей Петров. Това стана ясно в съда, където самият той дойде бинтован и с рана на носа. Оказа се обаче, че не е бил бит, а е припаднал в ареста.