Юлиян Малинов е актьор от театър "София". Със съпругата и двете им деца живеят без ток и без вода в нов апартамент в центъра на столицата.

"Нашият случай, нашата драма, ако така мога да се изразя, е в това, че от юли месец миналата година ДНСК запечата сградата, в която живеем и ни спря тока и водата - разказва Малинов пред bTV. - Никога досега не съм нарушавал законите, винаги досега съм бил съвестен гражданин, но в случая се оказва, че съм нарушил закона, не по моя вина, живеейки в сграда, която е абсолютно законна, но не е въведена в експлоатация. На практика сградата е абсолютно завършена, има протоколи от ДНСК, че тя е абсолютно завършена до акт 14 и е необходимо въвеждане в експлоатация".

Сградата, в която живее семейство Малинови, оказва се, не е единствената в София, която е на практика завършена, но не е узаконена заради бюрократични неуредици.

"Моите родители имаха къща на този терен, сключиха договор през 2007 г. с фирма "Вегастрой" с управител Петър Младенов и със Зорка Найденова за построяване на 7-етажна сграда срещу обезщетение, събаряйки нашата къща, ние получаваме обезщетение в сградата", разказва Малинов.

След като завършва сградата, строителят така и не въвежда обекта в експлоатация.

"Той изтегли заем от банка 1,2 млн. и изчезна - казва актьорът. - Банката му запорира останалата част, освен нашите обезщетения, и ги разпродаде на търг на останали собственици. Понеже той спря да ни плаща, ние бяхме принудени да се върнем тук, за да охраняваме, а и нямаше къде да отидем. Върнахме се в сградата, имаше строителен ток, имаше вода".

Останалите собственици не живеят в сградата и са против семейство Малинови също да е там.

"Те започнаха да пускат жалби срещу нас, че ние живеем незаконно в сградата и те искат тока и водата да бъдат спрени и да запечата РДНСК сградата" разказва Малинов.

"Съгласно Закона за устройство на територията не се разрешава да се ползват строежи, преди да са въведени в експлоатация от компетентния орган и когато се установи незаконно ползване в даден строеж, ДНСК е задължена да предприеме законовите стъпки", обяснява инж. Георги Даракчиев от ДНСК.

"Най-безцеремонно откъснаха таблото, спряха тока, спряха водата и ме запечатаха вътре в сградата с двете ми деца. Въпреки че видяха, че сме на балкона", възмущава се Юлиян.

Един от новите собственици, купили апартамент на търг, е Йордан Георгиев.

"Вина за нашата сграда, за недовършването на нашата сграда, има строителят и ние - че не сме потърсили отговорност от него - смята той. - Строителят отказва да предостави документацията, която е в оригинал при него, поради чисто финансов интерес. Доколкото ми е известно той се опитва по един типично български начин да изкара някой лев, за да ни предостави документацията, която пък ние да представим".

Според собствениците в сградата до Руски паметник същата съдба имат и други сгради от строителния бум до 2008 г., които се обитават, без да са узаконени.

"Това е схема на строителите", смята Малинов.

Строителят заяви, че е с разклатено здраве и че фалитът му не е умишлен и нанесъл големи щети и за самия него. Заяви още, че банката му е взела всичко и той няма отношение към обекта.

Според държавния орган сградата може да бъде въведена в експлоатация въпреки неуредиците.

Запознати разказват, че процедурата при подобни казуси е дълга, сложна и понякога невъзможна. Затова не един и два нови блока в София се обитават незаконно