Столичната полицията и Столичната РЗИ проведоха акция в хотел "Маринела" в събота вечерта, съобщи bTV. Ресторантът в хотела е бил пълен с клиенти, което противоречи на въведените противоепидемични мерки.

Районът е бил отцепен от полицията.

Според свидетели, полицията нахлула в панорамния ресторант на 19-я етаж малко след 22 часа. На място е имало около 60 клиенти. По действащите в момента противоепидемични мерки ресторантите към хотели могат да работят до 22 ч. и то само за гости на хотела.

Клиентът Светослав Велков обясни, че точно си е плащал сметката, когато инспекторите нахлули. Той беше категоричен, че е гост на хотела и не разбира защо е бил задържан за проверка.

Управителят на заведението Христо Йорданов обясни, че не е имало организирано мероприятие и клиентите на различни маси не се познават. "Тази ми е 50-ата година в този занаят. За пръв път ми се случва подобно нещо и мисля, че повече няма да работя", отбеляза той, цитиран от bTV.

Полицията състави актове на присъстващите, а РЗИ глоби фирмата, управляваща ресторанта, както и трима служители за неправилно носене на маски. "Нарушена е заповед на министъра на здравеопазване - след 22 ч. заведението не може да работи, независимо - гости на ресторанта, на хотела, на София или на Република България", каза Ина Балабанова, главен инспектор, РЗИ.

По източници на bTV провереният ресторант не е под ръководството на хотела, а е нает от частно лице.

В петък, 15 януари, имаше две подобни акции в Пловдив.

Актът на физически лица при подобни нарушения е от 300 лв. до 1000 лв., а за собствениците глобата достига 2000 лв.