Турбогенераторът е изключен от електроенергийната система на страната в 22.39 ч. на 14 април, съобщиха от АЕЦ "Козлодуй".
Причината е пропуск на водород за охлаждане на турбогенератора, който се намира в машинна зала – конвенционалната, неядрена част на блока.

За да се осигури пожарна безопасност и в съответствие с инструкцията за експлоатация на турбогенератора е започнала подмяна на водорода в него с азот.  Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2% от номиналната си мощност. Работи се по отстраняване на проблема.

За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
Случаят няма отношение към радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа, успокояват оттам.

В 3 ч. тази сутрин зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов и зам.-председателят на АЯР Борислав Станимиров са пристигнали в АЕЦ, за да участват в сформирания щаб за установяване на причините за повредата.  Към 11 ч. другият хилядамегаватов енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" – шести, работи с 81% от мощността си, в съответствие с разрешение на ЕСО.
От там коментираха за БТА, че в момента електроенергийната система на страната все още се характеризира със слабо потребление и с високо производство на енергия от ВЕЦ и затова енергията от блоковете на АЕЦ не е толкова необходима за задоволяването на нуждите на страната.

От техническа гледна точка причината за повредата в Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е елементарна - разкъсване на уплътнения, коментира Борислав Станимиров. Не говорим изобщо за авария с радиационна заплаха, няма никаква опасност за служителите на централата и за гражданите, добави той.
По думите му, за няколко дни ще бъде отстранена повредата, след което ще се прецени дали блокът отново да се пусне в експлоатация, или да бъде започнат плановият му ремонт, който така или иначе се предвижда за края на април.

Следобед шефът на АЕЦ-а Валентин Николов също обясни, че разкъсано уплътнение на турбогенератора е причината за теч в пети блок. Към 22 ч. снощи е констатирано, че пада налягането на водопровода, което означава, че има теч в турбогенератора. По думите му, веднага са предприети мерки за спирането му, за да не се "възпроизведе искра, която да предизвика възпламеняване на въглерода", както и е започнато контролирано отпускане на азот, предаде "Фокус". 

Подобна авария се случила в белгийска АЕЦ през 2005 г. и е предизвикала огромни материални щети.
За щастие нашите оператори успели да предотвратят рисковата ситуация и ще бъдат наградени, каза изпълнителният директор на централата.

Oколо 1100 кубически метра e изтеклият водород, обясни пред БНТ зам.-министър Божан Стоянов. Според него всички уплътнения на 12-те клапана трябва да се подменят.
"Това, което визуално констатирах е, че състоянието на гумените уплътнения показва, че те са напукани и изглеждат остарели. Това не може да бъде причина такова важно съоръжение да бъде на ръба на тежка авария", заяви той.
Той подчерта, че въпреки плановия годишен ремонт на блока, той ще поднови мощностите си, тъй трябва да бъде отчетено по-пълно изгаряне на горивото и да се консервират отделните компоненти на блока.
Според него изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” е донякъде положително за енергийната система в България предвид слабото вътрешно потребление.

Валентин Николов напомни, че България е задължена да изкупува всички произведени мощности от някои топлинни централи, от възобновяемите енергийни източници, както и т.нар „кафява енергия”.
„Битовото потребление, свитото индустриално потребление и времето, което не налага нито пускане на климатици, нито на печки, нанасят срив върху енергийната система у нас", заяви той и отбеляза, че трябва да има законови промени, които да дават възможности на конкретни централи да работят, а други да могат да излизат от енергийната система.