Спряха V-и блок на АЕЦ”Козлодуй” заради повреда

Заради проблем с турбогенератора е спрян пети блок на АЕЦ "Козлодуй". За спирането на блока са уведомени АЯР, ЕСО и министерството на енергетиката.

Обратно в новината

Коментари - Спряха V-и блок на АЕЦ”Козлодуй” заради повреда | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А спирането на реактора променя ли положението със спрените фотоволтаици и ВЕИзаради излишък от произведена енергия?

През май 2012-та директор на централата става експерта по доставки на детски закуски Валентин Николов, инженер по диплома, но търговец по душа. По негово време родната централа се прочу и с един друг рекорд. За по малко от шест месеца успя да спре аварийно цели четири пъти някой от дават действащи енергоблока/реактода. Този специалист води друг по голям .бивш зам.кмет от София,по душа седесар .по изгода гербер. Името му е познато Калин Стануков. Е братя Българи БОГ да пази България!!!!!!!!

На ви евтин ток!

Следобед шефът на АЕЦ-а Валентин Николов също обясни, че разкъсано уплътнение на турбогенератора е причината за теч в пети блок. Към 22 ч. снощи е констатирано, че пада налягането на водопровода, което означава, че има теч в турбогенератора. По думите му, веднага са предприети мерки за спирането му, за да не се "възпроизведе искра, която да предизвика възпламеняване на въглерода", както и е започнато контролирано отпускане на азот, предаде "Фокус". Това е ЦИТАТ от статията, НО за какво става въпрос - ЗА ВОДОПРОВОД ли, за ВЪГЛЕРОД ли или за ВОДОРОД? Ако не знаете попитаите "шефът на АЕЦ-а Валентин Николов"

спряха 5 ти блок и веднага тръгнаха вятарните централи край каварна

Някой е откраднал парите за смяната на гумените уплатнения.1100 кубика водород ако се бяха взривили нямаше да има нужда от избори на 12 май.Крадливите олигарси щяха да си вдигнат задниците и да отидат някъде по островите а ние тук ще си мрем.

ДА аз си употребявам нула kW , а като сложа магнита и ми дължат даже. Няма начин да няма начин!

Хайде сега плащайте си скъпият ток на Бориславова и компания. Техните фотоволтаици работят, по 32 часа 365 дена. Не разбрахте ли, че сте доживотна хранилка на определени чужди кръгове! А и шистов газ, ще има само потърпете. И не мърдайте, ще боли повече!

:(

Нашата АЕЦ е най- скапаната и опасна АЕЦ в света. Затова и Европа толкова настояваше за затварянето на реакторите. Да не дава господ нещо по страшно да стане, но всичко българско е такова -старо , скапано, руско. Айде сега вадете, чифте пищови на голите си задници.

го това за най-скапана и най-опасна? Европа иска да няма конкуренция. Нашата АЕЦ е най-проверявана в света. И след толкова проверки нищо скапано не намериха в нея. В края на миналата година мина проверка от ОСАРТ, сега предстои проверка от ВАНО, после фолоу ъп осарт. Защо не напишат единни критерии по безопасност за Европа и не правят толкова проверки на техните АЕЦ? Нали ще трябва обаче да останат без нито един реактор. Колкото до стара има много по стари АЕЦ и в Европа и по света и още бачкат. НА тема атомни не си прочел и един ред, а АЕЦ не си виждал дори на картинка и ти личи от километри.

много си прост. Тази АЕЦ е най-проверяваната и ако имаше нещо и най-малко нередно МААЕ да я бяха затворили. А това, че нашите политици не защитават националните ни /в т. ч. и твоите/ интереси е друг въпрос. (МААЕ-Международна агенция на атомната енергетика)

като е скапано и руско защо искате и още едно скапано и руско белене .

Защо ли си мисля,че поради ниското потребление спряха да изкупуват ел.енергия от другите източници и някой нареди да се извади АЕЦ от системата.Дано да греша.

1chovek

Определено грешиш. Ако беше инсценировка щеше да е нещо техническо и безопасно като причина. Дори ако щеш - изгорял компютър за управление. Докато изтичането на водород изобщо не е майтап - водорода е екстремно взривоопасен. Взривовете във Фукушима бяха точно водородни детонации. Цяло чудо е, че при работеща турбина и изтичане на сериозно количество водород не е станало нещо сериозно. Защо мислиш посред нощ зам.министри и тн. са търчали на спешни заседания към АЕЦ-а ? Едва ли е от любов към екскурзиите...

Не детонация а възпламеняване на водорода. Детонацията е малко по- различна като процес и има много голяма разлика между двете неща.

Няма смисъл от инсцениране на повреда. Блока трябваше до 10 -тина дни да излезе в планов ремонт. С тази повреда, след отстраняването и ще се отмести спирането за планов ремонт и се нарушат графиците.

Още едно доказателство, че АЕЦ си е един флирт с дявола. И който твърди, че има 100% гаранция за безопасност, е пълен олигофрен. НЕ на ядрената енергетика!

са големи, но в повечето случаи предизвикани от неграмотност. Правите ли разлика между реактор, парогенератор, турбина, турбогенератор? Повредата е в тази част от АЕЦ, която е стандартна част за всяка централа . Такава повреда може да стане в която и да е елекроцентрала.

1chovek

Абе точно такава не може баш във всяка централа да стане. Изтичането на водород определено е опасен инцидент. В никой случай не е "обичайна техническа повреда". Лично аз съм привърженик на ядрената енергетика и на референдума гласувах ЗА Белене. За съжаление малко хора си направиха труда да излезнат по толкова важен въпрос. Трябва да се затегне контрола в АЕЦ-а, това е. При висок стандарт на безопасност, като начин на работа - АЕЦ не е опасна, а овладяна технология. Проблема е, когато поради корупция и тн. започне да се занемарява поддръжката.

Ами ще спре, как няма да спре, нали други трябва да отчитат, че произвеждат ток 32 часа. Ами ако бяхме пуснали АЕЦ Белене - щяхме и нея да спрем.

Некадърното и профанско представяне на подобна новина предизвиква и подобни профански и отвлечени коментари. Намотките на генератора се охлаждат с газ (водород), който се върти в затворен цикъл. Изплюла е гарнитура, изтекъл е газ (има и аларма за наличие на такъв), спряли са генератора и т-ва е. Ще сменят гарнитурите, ще долеят водород и палят пак - бахти проблема!

Всеки ден ли се случва? Ако не, значи си е проблем.

Да Водородът е "безопасен" газ само в ГЕРБЕСКИТЕ глави. В химия за шести клас пишеше - Водородният газ образува взривна смес с въздух при концентрации 4-74%. Така, че като думне и да сменяш гарнитури и да спускаш контролни пръти и да не спускаш, ще е се тая!

Американски ли са "американските" ТЕЦ-ове? Канадски ли са "канадските" златни концесии? Защо всички бягат от това разследване?

Защото са все на 'нашенци'. От онез-там 'някои'. (Браво !)

Къде работи ексканцлерът Шрьодер?

Та знае ли някой каква беше истинската причина за аварията в Чернобил?И какви са истинските поражения 27 години по - късно?

цъ

Благодаря,беше ми много полезен.

Изключили са защитата на реактора и са го надули до края. Каналния реактор е с положителен коефицент на реактивност и не може да бъде спрян катосе засили по "надолнището". Въпреки всичко , РБМК-1000 е много добре конструиран реактор, които се е съпротивлявал на човешката воля да гръмне много дълго време. Последиците са много тъжни!

В класическата драматургия, ако в първо действие на стената виси пушка ,то в трето действие тя гръмва.Въпроса е кои ще са жертвите на изстрела. Какви ли са гаранциите за АЕЦ Козлодуй в днешната "сложна политическа обстановка"?

Инценировка на повреда в пети реактор, няколко часа преди плановото му спиране. Въпроса е кои има изгода от това: - ГЕРБ- за да замажат скандала с Цветанов - ГЕРБ - за да дискредитират атомната енергия,докато още няколко месеца имат хора в централата - ГЕРБ - за да осигурят работа на американските ТЕЦ-ове и някои ВЕИ-та, които работят по над 30 часа на ден. ИЗОБЩО,КОЛКОТО ПО -БЪРЗО ГЕРБ НАПУСНАТ ЗАЛАТА ВПОСОКА НА ПАНДЕЛАТА , ТОЛКОВА ПО-БЪРЗО ЩЕ СЕ ОГЛЕДАМЕ НАКЪДЕ Е ВЕРНИЯ ПЪТ!

Интерес имат руснаците и техните партньори в Бг, за да строят Белене. По същата причина руската мафия затвори блокове 3 и 4.

Меко казано нереалистично! Повреждаш атомна централа за да докажеш необходимостта от нова атомна централа! Странно , че бъркаш руската мафия с ЕК. Ти да не си от енергетиците , завършили в Симеоново или ВИФ?

може и в Москва да си завършил, но не и за енергетик .Даже не знаеш как се пише думата. Там и висше цирково има.

Повредата не е в пети реактор, а на 5 блок. Разликата е доста съществена. Проблема е свързан с турбогенератора. Наясно ли си със схемата на АЕЦ и други централи въобще?

Постинга ми не е технически,а обществено -политически. Ако имаш нещо да казваш, кажи го!

Казното от Николов "България е задвлжена да изкпува..." е подвеждащо и некоректно. Истната е ,че продажни политици са задължили България да изкупува ....., и то с тайни договори.

Колко пропаднахме последните 4 години,за да се радваме на авариите в АЕЦ,които били добре за енергийната система.За ръководството на АЕЦ нямам какво да кажа освен,че шефа на борда на директорите е Марина Армутлиева еколог 84 набор дет ако е овца не може да се напасе сама и устата ще и пълни при дъжд......

не беше ли шеф на аез някакав, които е продавал банички.

същия дето се довлякоха с парашути с армутлиева

Естествено ,че ще спрат 5 блок,иначе тия с вятърните и другите с божествените цени за ток как ще ги облажим,нали идват и тия от ЕС,да няма вои спрете реактора и пуснете скъпия ток,па те ХОРАТА да му мислят,нали тая работа ще се плаща юни месец

Четейки коментарите на част от форумците, се питам:защо ли улисани в злобата си,никой от вас не каза поне една-едничка дума, или не направи поне намек за професионализма на хората там в АЕЦ-а,за които изобщо си нямате представа под какъв стрес работят....на тези достойни колеги,които само за 12 мин. направиха това,за което жалките коментатори си нямат и представа,а и на всички в АЕЦ-а ,които ежедневно без шум горите и решавате не леките казуси на ежедневието: ПРЕКЛАНЯМ СЕ ПРЕД ВАС И ВИ МОЛЯ, НЕ НИ ПРЕДАВАЙТЕ!

Енергетик е достойна професия ,проблемът е че енергетиката е в ръцете на "президент на Everbread - една от петте компании в света за ценообразуване на САМОЛЕТНИ БИЛЕТИ", цените се образуват от управителка на електронен магазин и прочие. Да има много достойни енергетици решаващи злободневни и ежедневни проблеми за да я има енергетиката И благодарение на тях я има все още, но политическите назначения ще я затрият!

Ами като се замисля за тези 4 години лъжи, кражби и лицемерие само атомна авария не ни докараха милиционерите от герб ! Не се сещам за по-некадърно правителство от сегашното - крещяща простащина и некомпетентност - това не е групировка, за да се управлява силово бе другари милиционери от герб !

ЗА ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА, НА РЪКОВОДНИ ПОЗИЦИИ РАБОТЯТ МНОГО КРАДЛИВИ, ПОЛИТИКОПОМАЗАНИ, ЕЛЕКТРО И ЕНЕРГОНЕГРАМОТНИ ХОРА. ТЕ СА ОПАСНИ ЗА БЕЗОПАСНОСТТА И СИГУРНОСТТА НА НАРОДА. БОГ ДА НИ ПАЗИ!!!!!!!!!

До Министерство на образованието. Искам да попитам, защо в Единния класификатор на длъжностите липсва длъжностна характеристика на Помощник възпитател в детска градина. Длъжността я има но характеристиката не е направена. Това трябваше да се направи още преди 10 години, защо до ден днешен не е изготвена тази характеристика. Детските градини масово злоупотребяват с липсата на такава характеристика и натоварват помощник възпитателките да изпълняват три длъжности, а именно: на чистачка , на помощник в кухня и на помощник възпитател. Изпълняват три длъжности а получават заплата за една и то минималната. Това намирисва на злоупотреба с власт с участието на министерството или по-точно с неговото бездействие и мълчаливо съгласие. Учителките и управленския персонал на детските градини са се мафиотизирали, заграбили са властта в градините, натоварили са помощник възпитателите да вършат цялата работа а учителките и упр.персонал взимат парите и всички други облаги до които имат достъп, като пари за облекло, пари за храна, много повече отпуски, много по-големи заплати, никаква работа и т.н. Защо на помощник възпитателите които работят и като чистачки, не се изплащат вредни за работа с химически препарати. Всички помощник възпитатели страдат от алергии от тези препарати а дори не им плащат вредни. За сведение в частните предприятия навсякъде се плащат вредни за тази работа само в държавните детски градини не се плащат. Искам да се направи щателна проверка във всички детски градини в България и посочените нередности да се отстранят а длъжностните лица които са ги допуснали наказани. Незабавно да бъде изготвена длъжностна характеристика за Помощник възпитател, за да се спре злоупотребата и гаврата с тези хора. На потърпевшите помощник възпитатели да се изплати еднократно обезщетение за нанесения тормоз.

Защо тези помощник - възпитатели са се съгласили да започнат работа без да имат длъжностна характеристика? Освен това като не ми харесва една работа или колектива ,аз напускам и си търся по - добра и по - високо платена работа.И си решавам проблемите.

деер

Спирайте АЕЦ и да останем с ВЕИ - тя нали беше безплатна???

Ама има ли някой да вярва на написаното? Сега ще спрът АЕЦ заради някаква изолация. като се има предвид неграмотния директор назначен от ББ ми е ясно всичко.

Ми тя централата, както е тръгнала, ще гръмне. Не може еколози да има в управлението на АЕЦ. Всичко там е на самотек - общественни поръчки спечелени по минимална оферирана цена, как искате да няма аварии. Не може порше да се кара с масло за трабант защото е по евтино!

Абе, еколози е поносимо, ами милинкаджия за директор как ти се струва?

МОЖЕ, И ОЩЕ КАК МОЖЕ - КОГАТО ПОЖАРНИКАР МОЖЕ ДА Е ПРЕМИЕР, КАКВО ПРЕЧИ БАНИЧАР ДА Е ШЕФ НА АЕЦ - това се нарича кадрови подбор(никога шефа не назначава по умен от него самия за подчинен!

Понеже имам безумни министри, вместо да държат спрените преди години блокове.И да са в готовност при подобни проблеми.Те решават да ги нарежат на скра, за да им вурвят далаверите в ел енергетика.Хора замислете се , и не правете глупости!Оставете блоковете да са готов резерв, при някои ситуации.

Абе за какво спират АЕЦ-а тези герберасти?! Щом не е гръмнал - значи нищо му няма!

Ами защото такава е процедурата. Защото това изисква проблемния генератор да се изключи. И защото е имало опасност от доста голям пожар. Твоята червена глава каква си мисли че е причината?

Ревете срещу Козлодуй, и АЕЦ - ите въобще, но ако го нямахме, щяхте да си ближете *уя за сол от глад. Нали се сещате, кво щеше да се случи, ако в момента, на тия доходи, сме само на ВЕИ и американски ТЕЦ - ове?

Ще да има купони за енергийни помощи с лика на Борисов и Бориславова!

Това е и ИСТИНСКАТА ЦЕЛ НА ПОМИЯРИТЕ, НАРИЧАЩИ СЕБЕ СИ - ПОЛИТИЦИ!

И това аварийно спиране няма как да не увеличи и без това високата цена на тока към момента.

Ама има ли някой да вярва на написаното? Сега ще спрът АЕЦ заради някаква изолация. като се има предвид неграмотния директор назначен от ББ ми е ясно всичко. Само че хората не са глупави, а този доносник зам.министъра да не говори поръчкови глупости.

да, само дето не позволиха да се натовари 6 блок до 100%... Тези реактори са направени да работят на 100%, като са на по-ниски параметрите не са оптимални, не са смятани за такива, има вибрации.... Ако имаше нужда от евтин ток можеше поне 6 да е на 100%...

155 специалиста са писали коментари. Ама нито един не знае, че атомен реактор просто не можеш да го спреш както си спираш и пускаш лампата. После защо България била толкова зле. Ми 155 ядрени физици са само в сайта на Дир.бг, вместо да извършват полезна дейност някъде.

да - малко по-сложно е - дърпаш всички забавителни пръти и се отдалечаваш на 100 километра... за по-сигурно. :) гарантирам ти, че ще спре. П.П. и това всъщност се учи в основното училище - не е необходимо да си ядрен физик.

Пробвай отново. Ако не се върни в основното да те доучат на ядрена физика... Но аз все пак ти гарантирам, че и тогава няма да спре.

Ей, гербер! Защо ни подценяваш така?! До казана за пърцуца съм си инсталирал и ядрен реактор - за подгряване на кокошарника. 20 години нямам никакви проблеми - ти си седнал да ми обясняваш на мен!

Бахти пич! Голям си.

Само дето реактора всъщност не е спрян. Работи си на 2 процента и грее околната среда и чака умните глави да се начешат. Спрян е само генератора и не произвежда ток

Г-н директора на "Козлодуй" Валентин Николов и хал хабер си няма от атомна енергия, но нали е наше момче, значе разбира от всичко. Затова попитайте него.

Още ли е там този баничар / Валентин Николов/ или е в предизборна кампания?!

Руските централи са като руските коли не ефективни , но дуракоустоичиви. Спирането на реактора не е заради повреда , а поради не възможност да се работи под ниво от 80% на реакторите , цената скача над 1$ за кW с опасност от синдрома Чернобил (излишно високо ниво на производство създаващо опасност за разклащане на енергийната система или ядрена авария при слизане на нива под 500MW на блок) Ето ,Ви доказателство за излишно високо ниво на ядрената енергия в Българския микс.А сега пускайте 3 и 4 блок и АЕЦ Белене , това с ядрената енергия не е като с ракията байо от една чашка ти е добре , от три още по-добре.

Много лъжеш бе Yordanov и нагло - не всички във форума са от "Горно нанадолнище"- явно много добре ти плащат шарените активисти! Не смесвай лъжата с истина - не винаги минава номера

В.Каперски: "Русия оказва огромна финансова помощ на Скопие. Целта е нагнетяване на евроскептицизъм и антибългарски настроения".

Много си се разцветил бе гьотферен. Ти мъжко ли си или женско та да знам как да се обръщам към теб?

Основателно се страхуваш.В интернет прочети статията"Пишман специалисти избират 7 блок на АЕЦ Козлодуй от Китай"Искали да купуват американски реактор,от който китайците се отказват,морално е остарял.Споменава се и името на Валентин Николов.Китайците в момента си строят нова АЕЦ с руски реактори ВВЕП-1000.Статията"Китай строи нова АЕЦ"А в ЕС само руските и френските са сертифицирани.

Държавата е в опасност не разбирате ли?

Малеее,гледам червените хлебарки са налазили форума :)

Почти толкова има и кафяви червеи...

Хлебарки са наистина. Резистентни са към всякакви отрови))

аман от некомпетентни русофили, ходете си ви припят!

ехе гледаи как си оправяме работата - като има много ток и какво какво - ръц дребна авариика на козлудуи - така де наще солари требва да работят по з2 часа в денонощието

Нали идват проверки от ЕС .Трябва да се докаже,че разни зелени енергии ,също и от тецовете са необходими.Частният капитал си гледа собствените интереси.Печалбите са на първо място.После хората.

Хора има бол. Капиталът е кът.

Страшничко. Ще им Стане. От Хората. Съвсем Скоро.

Като изгонили руснаци да контролират безопасността на АЕЦ и като вкарали там неграмотни парашутисти ,започнали проблеми независимо,че при предишните проверките от ЕС ,АЕЦ е призната за безопасна.А сега може да се очаква всичко.

козлодуи = 100.000 години ядрен боклук и радиiaця

kuku - 3 секунди тъпотия!

Диверсия от собствениците на ВЕИ :) Пукат водородя.. да оправят енергийният баланс на балканите :)

Тръбопровод за водород... Мъка,мъка,мъкааа...

Никаква повреда няма. Спряха го за да купуваме скъпия ток.

Задължен съм Ви ! -------- -И да ! - абе я да им таковаме таковата. На всичките от А до В. Ние-Всички-Заедно.

Мизантроп

Не можем, бе човек. Да им таковаме таковата таквоз... Далече са ни, пък не сме чак толкоз надарени. За къде сме с тия жалки 30см.?! :)

"От техническа гледна точка причината за повредата в Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е елементарна - разкъсване на уплътнения, коментира заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров, цитиран от БТА. Той е в централата и участва в сформирания щаб за установване на причините за аварийното спиране на ядрения блок." "Скъсал се е фланец на един от тръбопроводите", съобши изпълнителният директор на централата Валентин Николов. Това е причината за теча, която вчера по обяд вече била уточнена от екипа, който разследва инцидента." Почва да ме е страх от тези хора. Едно е ясно ще има още финансови загуби за АЕЦ Козлодуй кой ще ги плаща. От каккто изп. директор на АЕЦ Козлодуй е лицето Валентин Николов загубите разтат ежведневно има 4 авариини спирания, това е петото. Бог да пази България

Ни богове, ни дяволи има. Проверих. -------- Позволих си да кажа Нещо в реплика на Изказаното от Колегата 'ееееее' тук по-горе. - Ама просто Сега И Веднага !

А В.Николов знае ли какво е "Фланец"??

хаха, правилно, едно съвсем тънко дискче, към което с тънки болтченца се затяга насрещният фланец, а уплътненията се притискат между тях с неимоверна сила, толкова голяма, че комар може да разкъса уплътнителите, ако прелети покрай фланците :) Това ВиК, това Топлофикация, немат нищо общо с тея фланци, затуй техните мрежи се пукат секи ден, а не са кат Козлодуй! :)

ЗНАЕ, как да не знае - това е края на баничката, или горния край на бозаджийския кран.

Така,така и хоп - затворили АЕЦ . Сигурно шефа на ЯЕЦ си е харесал V-ти блок за баничарница и ще изнася кифли за Бряг на слоновата кост.Затваряйте и VІ-ти блок и пратете циганите да разглабят що има и да се свършва. Ще караме с перки на раменете и по един фенер на челото.