От АЕЦ "Козлодуй" опровергаха появили се днес слухове в социалните мрежи и медийни публикации за теч на ядрено гориво.

Ето какво гласи официалното съобщение на централата:

"След презареждане със свежо ядрено гориво и пуска на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" в началото на 26-та кампания, в процеса на повишаване на топлинната мощност на реактора до номиналната, е установено по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през изминалата 25-та горивна кампания.

Регистрираните стойности на активността са в рамките за нормална експлоатация, съгласно изискванията на Технологичния регламент за безопасна експлоатация на блока и предписанията на заводската и конструкторска документация.

Газообразните изхвърляния през вентилационните тръби остават на обичайното си ниво - хиляди пъти по-ниски от контролните стойности".

Паниката плъзна днес из социалните мрежи след публикация на енергийния експерт Еленко Божков. Бившият член на ДЕКВР написа, че нещо "се случва в активната зона на 6 -ти Блок в АЕЦ Козлодуй", като се позова на сведение на АЕЦ. Според Божков един от показателите има 33 пъти повишение в сравнение с предишните дни.

Снимка: Фейсбук страница на Еленко Божков

"В графата "Радиоактивни изхвърляния през вент тръбите за изтеклото денонощие" става ясно, че са изпуснати "Радиоактивни Благородни Газове" (РБГ) в количество 2.5 Гигабекерела. Контролната норма е 3.8 Терабекерела, което значи, че изпуснатото количество е над хиляда пъти по-малко от контролната норма", разясни пред offnews.bg ядреният инженер Владимир Бранков. От ния ставало ясно, че няма изхвърляне на Йод-131, и затова пиенето на йодни таблетки е излишно. Те се вземат само след изрична инструкция, а не като самолечение.

Еленко Божков повдига и въпроса за активността в топлия канал. Всъщност тя остава непроменена, защото има две бариери между водата в активната зона и водата използвана от Дунав за охлаждане на кондензаторите, обяснява инж. Бранков. "Ако има разхерметизиран горивен прът в 6-блок, то това не пречи по никакъв начин на безопасното експлоатиране на реактора. Ако има няколко, то тогава има вероятност да се надвишат нормите и тогава реакторът се спира до отстраняване на проблема... Еленко Божков говори за проблем с цяла касета. Наличните числа дават индикация за горивен прът, а в една касета има няколко стотин горивни пръти", коментира инж. Бранков.

На въпрос, отправен от offnews към Агенцията за ядрено регулиране ни отговориха, че "няма събитие, което да се коментира, 5-ти и 6-ти блок работят в нормален режим".

Самият Еленко Божков пък написа: "Липса на всякакво обяснение и анализ на причината за повишената активност на топлоносителя в реактора на шести блок не говори никак добре за ръководството на българската енергетика и на АЕЦ "Козлодуй". Ама никак!!! А защо мълчат АЯР и РИОСВ Враца? Сега ни остава да чакаме кога ще бъде разтоварен и спрян 6-и блок, да видим какви причини ще измислят за спирането и ще кажат ли какъв ремонт е направен".