Адвокати поискаха оставките на главния прокурор Иван Гешев и правосъдния министър Данаил Кирилов, а прокурори се обявиха в тяхна защита и не виждат причина това да се случва.

Oбединението на свободните адвокати се присъедини към искането на пет адвокатски колегии в страната, които искат оставката на главния прокурор Иван Гешев. Те обаче искат и тази на правосъдния министър Данаил Кирилов, предава Нова тв.

"Поводът за искането е влизането на прокуратурата в Президентството", обясни заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов.

Причината обаче била и друга. "От началото на своя мандат главния прокурор с публичните си изяви, според Висшия адвокатски съвет, системно нарушава презумпцията за невиновност", поясни той.

Адвокат Рангелов обясни, че презумпцията освен от специалните разпоредби на Конституцията, произтича и от едно от нейните начала - защита на човешкото достойнство. "Далече преди правото на информация базова ценност на обществото е правото на човешко достойнство", коментира юристът.

Попитан дали е вярно, че адвокатите може да стачкуват и да не влизат на дела в продължение на известно време, Рангелов каза, че се обсъжда такова нещо, но се съмнява, че ще се случи.

"Адвокатите в България са около 14000 души. Съмнявам се, че всички ще се обединят и ще спрат да влизат в зала", сподели той.

Рангелов добави, че ако това все пак се случи, ще е силен сигнал към правосъдната система.

"Не мога да възприема въпроса за призивите за оставката на Иван Гешев като актуален, защото не виждам причина за това". заяви председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов пред Нова тв.

"В едно свое изявление главният прокурор каза защо няма да подава оставка, а именно - защото си върши работата. Това не може да е повод за оставка", категоричен бе той.

Запитан какво смята за влизането на прокурори в Президенството, той коментира: "Прокуратурата трябва да си върши работата така, както повелява законът. Не виждам нищо по-различно от това да се случва в тази ситуация. Напротив - колегите влязоха културно в сградата, свършиха си работата и излязоха".

"Бих се притеснил, ако всички хвалят прокуратурата. Това би означавало, че не си вършим работата както трябва. Тъй като сега всички ни критикуват, аз съм по-скоро спокоен. Това означава, че работим", каза още Иванов.