Важил Божков отдавна е взел решението да се прибере в България, но е имал пречки за това от месец май, "които го възпрепятстваха да си пристигне по-бързо" - това каза пред NOVA Георги Гатев, адвокат на бизнесмена, срещу когото има повдигнати 19 обвинения.

Божков тази сутрин обяви: "Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30".

Скоро след това вътрешният министър Калин Стоянов каза, че бизнесменът ще бъде задържан от полицията и отведен при прокурор още с пристигането си в България.

"Процедурата е такава - да бъде задържан и насочен към прокуратурата, за да извършат с него съдебните действия", коментира още юристът.

Пред "Дневник" той добави, че дали Божков ще говори пред медиите, решава той самият, а дали това ще стане, ще се разбере в следващите дни. Гатев отхвърли твърдения в медиите, които нарече спекулации, относно целта на завръщането на бизнесмена. 

По думите на адвокат Гатев пред "24 часа" пък Божков лети с редовен полет от Дубай. Единственият самолет, който пристига на летище София в 15:25 ч. от Дубай, е на нискотарифната компания Fly Dubai. Самолетът, изпълняващ въпросния полет, е излетял в 11:12 ч. тамошно време или 10:12 ч. - българско.

Адвокат Гатев е Член на Софийска адвокатска колегия от 1979 г., заместник-председател на Висшия адвокатски съвет на Република България за два мандата и член на Висшия съдебен съвет в периода 2007 до 2012 г. Той е специалист в областта на наказателното право.

"Работи в областта на престъпленията срещу личността, собствеността, стопански престъпления; престъпления срещу митническия режим, паричната, кредитната, финансовата и данъчната система; подкупи, документни престъпления. При много от случаите правата на клиентите му са били нарушени от държавата", се посочва на сайта на адвокатското дружество "Рангелова и Гатев".