"В момента много хора се упражняват на гърба на Бенчо Бенчев, явно е необходим на някого. Даже някои политици заявиха в студиата, че не се познават с него, което е тъжно", това заяви тази сутрин пред bTV адвокатът му Иво Найденов.

Клиентът му е с две обвинения от Районната прокуратура в Бургас - за укриване на Димитър Желязков - Митьо Очите и за това, че е държал боеприпаси, без да има разрешително. Той беше пуснат на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева, обжалва я, защото била много висока, но съдът я потвърди.

Бизнесменът и общински съветник беше сред арестуваните при акцията по задържането на Митьо Очите в Истанбул. Именно на негово име били резервирани стаите в хотела, в който задържаха Очите.

Според адвокат Найденов Желязков помолил Бенчев да пътува с него до Турция. Той се съгласил, защото по това време Желязков не е бил издирван от властите, нито бил обвиняем.

"Познават се лично, но не са били в близки отношения. Ако Бенчо Бенчев не беше там в този хотел, а беше Иван Петров, който никой не познава, вниманието нямаше да е такова", коментира защитникът, като подчерта, че няма как клиентът му да е укривал Очите, защото хотелът не е негов и двамата са били регистрирани там.

Бенчев е акционер в охранителната фирма "Аркус", в която Митьо Очите е имал договор за консултант.

"Служителите в "Аркус" сигурно са повече от 200 или 300 души, това не означава, че Бенчев има общ бизнес с тях", категоричен бе Найденов.

Според прокуратурата в дома на Бенчев е открит тефтер с "черно счетоводство", където били записани сумите, които трябва да бъдат дадени на Митьо Очите.

"Няма такова нещо - не са ни предоставили такива книжки", отрече адвокатът.

Според него прокуратурата се използва за тези атаки срещу Бенчев и единственият достоен акт е това разследване да бъде прекратено.