- Адвокат Хаджигенов, при какви обстоятелства и по какви поводи полицаи имат право по закон да спират на улицата граждани и не просто да им искат документите за проверка, а да им правят личен обиск и да пребъркват багажа им?

- Единствените основания са изрично посочени в Закона за МВР и най-общо казано визират случаи, в които имат данни за конкретно лице, че е извършило престъпление или нарушение на обществения ред, както и когато прилича на обявен за издирване в бюлетина на МВР. Или иначе казано - МВР не могат да спират всеки на улицата с репликата, като в стара соцкомедия: "Дайте си, докИментите". За съжаление обаче, реалността е това - 99% от тези така наречени "проверки" са изцяло незаконосъобразни. Последващите проверки на чанти, раници и джобове - също, но това се случва често. Точно както е практика откровен сексизъм или расизъм от страна на униформените на улицата -  жени да бъдат обиждани и нагрубявани или пък ако изглеждат по-добре, да им се спестяват определени действия. Всички изброени действия и бездействия са в разрез със закона.

За личния обиск следва да бъде издаден протокол за претърсване. Естествено, ако поискате такъв, ви задържат на момента и ви водят в районното, което е относително по-добрия вариант от другия, в който след излизане от болницата наемате адвокат специалист по полицейско насилие.

- В какви случаи потърпевшите могат да потърсят правата си и как точно трябва да го направят - с жалби в МВР и прокуратурата ли?

- Във всички случаи гражданите трябва да търсят правата си и да ги бранят, доколкото това е единственият начин да се спре подобно безумие. От жалби в МВР и прокуратурата обаче няма голям смисъл, макар че аз лично правя и това. Гражданите не могат да се справят сами, трябва адвокат в материята, дела, жалби, проверки...

- Искате да кажете, че органите на реда може да не задвижат тези жалби?

- Да, разбира се... или просто ги игнорират, което е същото. А и по принцип дори за най-фрапиращи нарушения наказанията са просто "забележка" или "мъмрене".

- Могат ли пострадали да заведат и дело по Закона за отговорността на държавата за вреди, както и да се обърнат към Съда по правата на човека в Страсбург за унизително отношение от органите на властта?

- Да, разбира се. Преди това трябва да обжалват пред съда всички действия по задържане, претърсване и прочие. След като бъдат обявени за незаконосъобразни с влязло в сила решение, може и трябва да се ангажира отговорността на МВР по Закона за отговорност на държавата.

- Вие самият водил ли сте подобни дела и според Вас верни ли са коментарите, че полицаи масово преджобват младежи за една цигара марихуана, за да трупат точки от "разкрито престъпление"?

- Доколкото тези действия са трайна практика, водя непрекъснато такива дела. Всъщност цялата борба с разпространението на наркотици се води по този безумен начин - претърсване на млади хора на улицата и дела за по един джойнт. Същевременно у нас транзитно преминават или се търгуват огромни количества наркотични вещества, на които никой не обръща внимание. Това означава едно единствено нещо - МВР е корумпирано изцяло.