До 100 000 лв. глоба и конфискация на корабите - това е най-лошият сценарий, който е представил служебен адвокат пред единия от задържаните в Румъния рибари, споделя пред БНТ капитанът Красимир Петров.

Разпитите им са продължили цял ден, но съставените протоколи са изцяло на румънски. И досега моряците не знаят в какво са обвинени.

"Нормално се държаха, не е имало ексцесии, разпитваха ни цяла нощ до 5 часа сутринта. Имаме протоколи, имахме адвокати. Служебният адвокат ми даде най-лошия вариант - до 100 000 лв. глоба и конфискация на кораба", обяснява рибарят, като добавя, че и друг път е имало стълкновения между наши и румънски кораби.

Към момента не е ясно какво ще се случи с корабите, като при освобождаването на моряците румънците заявили, че през седмицата ще изпратят протокол за запориране на плавателните съдове.

"Надявам се да се договорят да ни пуснат корабите, за да можем да съществуваме - на мен и колегата къщите ни са заложени заради това, всеки месец внасяме по 1000 лв. в банката", подчертава капитанът.

Той коментира, че реакцията на българските институции този път е била изключително адекватна. Попитан обаче защо рибарите поискаха оставката на шефа на ИАРА Ваня Стаматова, Петров обясни:

"Тя, с нейното изказване, показа, че е неподготвена за Европейския съюз. Не може юрист, който е преподавател, да се изказва, че има румънски води, че слагаме румънското и българското право пред европейското. Откакто е директор на ИАРА, не е разговаряла с нито един рибар".

"От българските институции очакваме съдействие бързо да си върнем корабите", каза пред bTV още Петров.

Адвокатът по морско право Димитър Димитров коментира пред БНТ, че в изнесените досега данни за акцията по задържането на корабите никъде не става дума за незаконен улов.

"Опазването на морските биологични ресурси и рибарството попадат в изключителната компетентност в ЕС. С присъединяването на България и Румъния в Съюза ние сме казали образно: "предоставяме ти власт от наше име да управляваш нашите морски пространства". От своя страна ЕС е определил със закони, че всички кораби на ЕС имат равен достъп до водите, съответно български кораби имат равен достъп до водите на Румъния", категоричен е Димитров.

Двама български инспектори са били на борда на един от румънските гранични катери при задържането на рибарските кораби. Според техните констатации няма данни за незаконен улов на акула, каза още адвокатът.

"Нашите кораби са ловили калкан, той е бил на борда им, никой не се е притеснявал нито да го улови, да го декларира или да го остави на борда, за да бъде проверен от румънските служби. Казус с калкана не виждам, страната ни има квота за общо допустим улов и трите кораба са снабдени с разрешителни", добавя юристът.