Освободиха всички български моряци, арестувани в Румъния, съобщи БНТ. Задържаните наши риболовни кораби остават в пристанище Констанца.

Част от моряците бяха освободени още вчера около 20:00 часа. Разпитите с капитаните на екипажите са продължили до късно снощи. Посолството ни в Румъния през цялото време оказва съдействие на моряците.

"И останалите четирима моряци бяха освободени още снощи, но останаха да пренощуват на един от корабите, като тяхното желание беше да се запечатат и трите кораба от прокуратурата в тяхно присъствие. Капитаните последни напускат кораба и един от моряците, и около 9:00 часа тази сутрин би трябвало да завърши цялата процедура. С удовлетворение можем да кажем, че и десетимата наши моряци са на свобода и съответно и останалите тук четирима ще се върнат в България", каза Радко Влайков - посланик на България в Румъния.

По думите му, корабите продължава да са задържани от румънските власти. За времевите срокове обаче е трудно някой да може да прогнозира - това може да се случи в рамките на 2-3 дни, но може да се случи и в рамките на 10 години. От гледна точка на процедурата, прокуратурата трябва да излезе с окончателно становище около целия случай. Очаква се и официален писмен отговор от МВнР на нашата нота с разяснения, поясни той.

Шестима от българските рибари се завърнаха късно снощи в България. Те бяха освободени без да им бъдат повдигнати обвинения. Пред БНТ рибарите заявиха, че не са бракониери и обясниха, че са следвали разпоредбите на Европейската комисия за риболов. Тези разпоредби им дават право да риболуват към днешна дата всички видове риби там, където са били задържани. До момента не е ясно дали за забраната за улов на акула в румънската икономическа зона е била уведомена българската държава своевременно и ако да, дали са били уведомени рибарите.

Добрин Добрев, рибар: "Ние бяхме в европейски териториални води. Има голяма разлика. Нищо не ни обясниха, просто казаха изкарвате рибата и броиха. Просто вината не е наша. Ние не знаем, че има забрана за акула."

Пламен Панайотов, собственик на РК "Ива 1": "Не сме знаели, защото в България няма такава забрана. Ние не излизаме в Румъния с улова да го разтоварваме. Корабите са били на 50-52 мили източно от Констанца."

Петя Петрова, съпруга на кап. Красимир Петров: "Техните кораби, ако хванат с акула е проблем, защото те са румънски кораби и за тях има забрана, но ние като сме там и има акула на борда ни, защото ние не сме я хванали там, ние сме я хванали тук. Ако има акула на борда ни не ни прави престъпници."

По обед се очаква в Балчик да се върнат и капитаните на задържаните риболовни кораби. Очаква се също така да има и събрание на риболовното сдружение.