Агенцията "Държавна финансова инспекция" е открила над 30 нарушения в управлението на "Български пощи" ЕАД. Докладът ще бъде готов до края на юни. Това обяви заместник министър-председатeлят по ефективното управление Калина Константинова в парламента.

Уволненото ръководство на "Български пощи" не е освободено от отговорност.

"Целта на новото ръководство на държавното предприятие е пълна стабилизация и превръщането му в единен център за административно обслужване", каза още Константинова и обясни, че няма притеснение за изплащането на заплатите на служителите в българските пощи.

"Последната преоценка на имотите е направена през 2001 г. преди повече от 20 г. И оттогава не са актуализирани цените спрямо пазарните стойности на имотите. Това от една страна е довело до ощетяване на бюджета от гледна точка на дължими данъци. Базата в центъра на Пампорово е отдадена за 86 стотинки на квадратен метър или 2 лв. на стая във висок сезон. Това, което е в моите правомощия, е да сезирам съответните органи, да направят дължимото и възможното по закон, така че виновните лица за състоянието на "Български пощи" към момента да понесат своята отговорност", каза още вицепремиерът.

Константинова настоя народните представители да възложат одит на Сметната палата за състоянието на "Български пощи".

В хода на разискванията по питане от народните представители от "Възраждане" относно състоянието на "Български пощи" и неизплатените заплати на служителите и хакерската атака от 16 април Константинова посочи, че в правомощията на Народното събрание е да възложи извършване на проверка извън планираните за годината и затова ви призовавам, да го направите.

Настимир Ананиев, народен представител от "Продължаваме Промяната", заяви че ще внесат искане за насрочване на разискване за състоянието на дружеството и взимане на решение от Народното събрание за възлагане на одит от Сметната палата за съответствие при финансовото управление на "Български пощи".

Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин насрочи разискването за 20 май.

В началото на своето изказване вицепремиерът Константинова подчерта, че досега "Български пощи" не само не са били приоритет на ГЕРБ, но и не са били включени в обхвата за киберсигурност, нито в списъка със стратегически обекти.

"Върху тяхната информационна сигурност не е упражняван никакъв контрол и подкрепа", каза Константинова и заяви, че днес повечето са ангажирани към благосъстоянието на "Български пощи", обяви вицепремиерът.

Константинова коментира и фактът, че в дружеството има 2600 работни станции с морално остарял хардуер, на които е невъзможно инсталирането на съвременен антивирусен софтуер. Тя добави, че 400 от компютрите след хакерската атака, вече са негодни за употреба.

Константинова съобщи, че в рамките на нейните правомощия е да сезира компетентните органи, които да установят виновните лица за състоянието на дружеството. Сезирани са Националната агенция за приходите, Държавната агенция "Национална сигурност", МВР и икономическата полиция, които да извършат съответните проверки.