За това сигнализира доц. д-р Румяна Модева, президент на Глобалния алианс за защита на детското здраве и хранене за България, предаде БТА. По данни на Световната здравна организация, цитирани от Модева, всеки ден по света от три до четири хиляди деца развиват диарии и респираторни заболявания, защото се захранват по неподходящ начин, и умират . Тя оповести началото на световната седмица на кърменето, която се отбелязва в 120 страни от 1 до 7 август.

В проучване на организацията сред 540 майки всички анкетирани са заявили, че в 18 населени места в несертифицирани болници и в пет от тези, които са със сертификат "Приятели на бебето", се дава адаптирано мляко и сладка вода. Това е забранено за сертифицираните болниците. Сред сертифицираните болници - нарушители, е Втора градска болница в София. Общият брой на сертифицираните родилни отделения в страната е десет. Кандидатстването за сертификата "приятел на бебето" е доброволно.

От алианса предлагат разширяване на мрежата от банки за майчина кърма. Сега в страната работи само банката за кърма към Столична община. Банката изкупува кърмата между 7 и 9 лева за литър, а я продава - предимно на болни и нуждаещи се деца, по 1,80 лева. Цената на адаптираните млека е между 6 - 7 лева. Друго предложение на алианса е приемане на Международния кодекс за маркетинг на заместителите на кърмата като закон. От алианса ще информират СЗО за нарушенията в сертифицираните родилни домове у нас.