След дългогодишно чакане и празни обещания жители на град Стрелча са решили да платят от джоба си за ремонта на уличния водопровод и асфалтова настилка в своя квартал, съобщи bTV. Те обаче поставят условие: Общината да им опрости местните данъци и да ползват питейната вода безплатно няколко години.

На улица "Полковник Тимирязев" в Стрелча тече мътна и ръждива вода. Причината - старите железни тръби. Утайката поврежда бойлери и перални:

"Тази ръжда се наслагва, постепенно и започват евентуално да изгарят вътре нагревателите. Водосъдържателят също е в окаяно състояние. Излиза мътилка", споделя Николай Джоргов, гр. Стрелча.

Близо 30 години улицата е и без асфалтова настилка. На хората им е омръзнало от празни обещания и настояват за конкретни действия:

"Да се смени водопроводът. И да се направи улицата!", предлага Филип Минков, гр. Стрелча.

"От 28 години чакаме да се положи асфалт. И никой не идва да каже защо е така", коментира Николай Джоргов, гр. Стрелча.

30 семейства от квартала са изпратили подписка до общината с настояване сами да платят полагането на нов водопровод и асфалт. Условието е - общината да им опрости данъците за няколко години:

"За да се предприеме нещо, сме готови сами да финансираме част от струващото за улицата. За да може по някакъв начин да тръгне да се изпълнява този проект. Ние искаме за сметка на данъците - да ни облекчат да не плащаме данъците."", казва Николай Джоргов, гр. Стрелча.

От общината обещават до края на седмицата да им отговорят писмено:

"Преди 3 години, ако се не лъжа, написаха писма и го подадохме цялата махала в общината. Само го заведоха и никой не ни обърна внимание", споделя Николай.

"Отчетено е, че два пъти е направена улицата - всичко е асфалтирано, всичко подменени водопроводи", заяви Галя Кремарска, гр. Стрелча.

"Не мога да говоря за неща, които, първо, не съм присъствала... И второ, нямам никаква информация. Хорските приказки, знаете, могат да стигнат много далеч. Мога да ви уверя, че тази улица "Полковник Тимирязев", както и осем други улици, са в проект, който община Стрелча е спечелила. Процедурите са минали по този проект и предстои вече стартиране на проекта", обясни Гергана Кацарова, община Стрелча.

Снимка: bTV

Проектът обаче е само за асфалтиране на улицата, без смяна на водопровода:

"За да се подмени само на тази улица, няма да има ефект. Трябва да се подмени на целия квартал. Обаче без проект, няма как да стане!", каза Марин Маринов, управител на ВиК-Стрелча.

 

За евентуалното опрощаване на данъците трябва да реши общинския съвет, но шефът на ВиК е категоричен:

"Не можем да допуснем това нещо - да подпишем някакви договори с клиентите, където да не плащат години или пък 2 години вода. Няма такива закони!", заяви Маринов.

Ако не бъдат чути, хората от улица "Полковник Тимирязев" са готови за протест.