Това са малчугани, страдащи от рядкото генетично заболяване “епидермолизис булоза", което прави крехки връзките, прикрепящи кожата към подлежащия й слой. Като резултат, дори и при слабо триене по кожата се образуват мехури, които се превръщат в болезнени рани.

По света наричат хората с това заболяване "пеперудени хора", защото кожата им е толкова крехко захваната, като прашецът по крилцата на пеперудите. В България с тази диагноза в момента са 8 деца. Месечното им лечение струва около 2000 лева и не се покрива от НЗОК.

Научили за съдбата на "пеперудените деца" дванайсетокласничките от Втора английска гимназия Виктория Василева, Гергана Върбанова, Адриана Евтимова и Искра Дукова предложили на близо 180-те си съученици да отидат на бала по бели тениски и дънки, а спестените пари от тоалети да дарят. И така да превърнат своя "панаир на суетата в панаир на добротата".

Искаме да го превърнем в панаир на добротата, да върнем същността на празника не в това как сме облечени, а върху вътрешната ни красота!”, обяснява Гергана Върбанова, цитирана от БНТ.

Със събраните средства зрелостниците ще помогнат на 4 деца, страдащи от "епидермолизис булоза". Сред тях е и 4-годишната Яна.

"Яна се роди с липсваща кожа на дясното и лявото краче – от коляното надолу. Също така нямаше кожа и по лактите… устната й лигавица беше разкървавена. Така че, трябваше да изчакаме, за да видим дали ще може да се заздрави и дали ще може да се храни", обяснява майката на момиченцето Марина Колчагова.

Сега Яна може да се храни, но грижите за нея са ежеминутни, а разходите за антибиотични кремове, специални превръзки и допълнителни превързочни материали са в размер на хиляди левове.

Информация за инициативата вече е изпратена и в Регионалния инспекторат по образованието, съобщи помощник-директорът на училището Катя Тофик, цитирана от в. "Преса". Абитуриентите се надяват, че така ще вдъхновят още свои връстници да се включат в каузата.

Изпращането на зрелостниците от Втора английска езикова гимназия е на 15 май.